A kormány nem gondolkodik a vasárnapi boltzár bevezetésén

A kormány nem gondolkodik a vasárnapi boltzár bevezetésén

Fotó: Freeimages.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába szorgalmazzák a szakszervezetek a vasárnapi boltzár ismételt bevezetését, a kormány egyelőre nem tartja aktuálisnak, hogy foglalkozzon a kérdéssel – közölte a kormány azt követően, hogy a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) felvetette, érdemes lenne ismét bevezetni a vasárnapi zárva tartást. Pedig a szektor egy másik szakszervezete is támogatná az ötletet.

– Érdekvédőként a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) is támogatja a vasárnapi boltzár újbóli bevezetését, amelyet a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) kezdeményez a miniszterelnöknek írt levelében – nyilatkozta a Magyar Hangnak a Magyar Időkben megjelent hírrel kapcsolatosan a szervezet elnöke. Karsai Zoltán elmondta, a boltzár bevezetésekor érthető volt mind a kereskedelemben dolgozók támogató, mind a kereskedők ellenző álláspontja. Az biztos, hogy a boltzár ideje alatt a kereskedelemben dolgozók biztosan számíthattak a szabad vasárnapra, ez volt a legboldogabb időszak számukra. Ezért mindenképpen támogatandó az újbóli bevezetés ötlete.

– Abban azonban kételkedem, hogy – amint a kezdeményezés elindítói remélik – a boltzár újbóli bevezetése megoldaná a kereskedelemben tapasztalható munkaerőhiányt. A dolgozókat ugyanis az esetleges visszaállítást követően is legfeljebb heti öt napra lehetne beosztani, így az eredmény legfeljebb a hét utolsó napjának felszabadítása lehetne – mondta Karsai Zoltán.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára lapunknak arról beszélt, hogy miután egyelőre csak egy levél született az ügyben, nincs miről beszélni, hiszen a részletszabályok lehetnek döntőek: minden vasárnapra vonatozik-e a tiltás vagy sem. Éppen ezért arról sem lehet nyilatkozni, hogy megoldást jelentene-e a szakmában tapasztalt munkaerőhiányra. Amennyiben ismét sor kerül a vasárnapi boltzárra, úgy a részletes szabályozás ismeretében majd kialakítja azzal kapcsolatos álláspontját az OKSZ.

Az esetleges vasárnapi zárva tartás ismételt bevezetéséről a Magyar Idők ír mai cikkében. E szerint a KDFSZ ma Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordulva azt kéri, hogy fontolják meg ismét a vasárnapi boltzár bevezetését. A kormánypárti lap híre szerint a szakszervezet vezetői többek között azért fordultak a kormányfőhöz, mert tapasztalataik szerint a munkaerőhiány miatt a kiszolgálás minőségének romlásához vezetett a boltok vasárnapi nyitva tartása, s ezen enyhíthetne a boltzár újbóli bevezetése.

A tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy a vasárnapi nyitva tartás újbóli bevezetése óta csak a boltok egy része nyit ki, egyrészt, mert a folyamatosan növekvő forgalom miatt a kereskedelmi egységeknek nem jelent kiesést a heti hatnapos nyitva tartás, másrészt, mert a dolgozók a béremelkedésnek köszönhetően egyre jobban értékelik a szabad vasárnapot.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.