Razzia és kirúgás: így nem alakult meg a szakszervezet a Suzuki-gyárban

Razzia és kirúgás: így nem alakult meg a szakszervezet a Suzuki-gyárban

Képünk illusztráció, egy autógyár üzemcsarnoka (Fotó: REUTERS/Balogh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Múlt hét csütörtökön a Magyar Suzuki Zrt. egyik munkavállalója elhatározta, hogy megalapítja a Vasas Szakszervezet alapszervezetét az esztergomi gyárban, ám pénteken már kirúgták. A vállalat indokként minőségi kifogásokat emlegetett, amit mindenképp árnyal, hogy az érdekvédő szövetség alelnöke, László Zoltán közölte: a szakszervezeti vezetőnek jelentkező férfi 14 és fél éve dolgozott a Suzukinál, szalagmunkásból léptették elő részlegvezetővé, sosem volt betegszabadságon, munkájára soha nem érkezett panasz.

Az esetről elsőként a Mérce adott hírt, amit a 24.hu helyi forrásai is megerősítettek. A portál közölte azt is, hogy mivel a szakszervezet szervezése a gyár parkolójában, autókban ülve zajlott, így amint a cégvezetéshez eljutott ennek a híre, azonnal „razziázni” kezdtek a főnökséghez lojális alkalmazottak.

Tiborc a gyárban - álruhás tudósítónk elmeséli, milyen az élet az üzemekben | Magyar Hang

A melósok többsége vidéki, sokan órákat utaznak, hogy munkakezdésre beérjenek.


Az állami hírügynökség megkereste a Magyar Suzuki Zrt.-t, hogy kommentálják az esetet, de a cég azt közölte, hogy „munkaügyi kérdésekkel kapcsolatos információkat harmadik félnek a személyiségi jogok védelme és a vállalat etikai normái miatt nem adnak, találgatásokat nem kommentálnak.” Hozzátették még viszont, hogy „a munkavállalók által megválasztott tagokból álló üzemi tanáccsal egyeztet a dolgozókat érintő kérdésekről, beleértve a munkakörülményeket, a bérezést, és a különböző juttatásokat. Folyamatban vannak az egyeztetések az idei béremelésről, valamint a juttatási csomag egyéb elemeiről”.

A 24.hu azt is összeszedte, hogy az esztergomi Suzuki történetében ez már a harmadik alkalom, hogy ellehetetlenítik egy szakszervezet megalakulását. 2006-ban, a Gyurcsány-kormány idején, például arra hivatkozva rúgták ki a szervezkedőt, hogy alkoholos üveget találtak a szekrényében: az illető viszont állította, hogy feltörték az öltözőjét, hogy így kompromittálják. Korábban rá sem volt panasz soha. Utódját pedig arra hivatkozva menesztették, hogy az autók romló, illetve kifogásolható minőségére hívta fel a figyelmet szórólapokon a korábban minőségellenőrként dolgozó férfi. Ő később perre ment, négy év után vissza is kellett vennie őt a gyárnak.

Kordás László: A rabszolgatörvénnyel végleg a multik oldalára állt a kormány | Magyar Hang

Nem véletlen, hogy a bérek lassan minden egykori szocialista országban magasabbak, mint nálunk – mondja a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. Interjú.

A Népszava pedig arról ír, hogy lökést adott a szakszervezeti mozgalomnak az audisok sikeres sztrájkja: az iparban egyre többen lépnek be az érdekképviseletekbe, és naponta érkezik igény tagszervezet-alapításra is. Az egyik cég munkavállalói azonnal sztrájkba is akartak lépni, hogy így kényszerítsenek ki egy nagyobb léptékű béremelést. Utóbbiakat úgy kellett erről lebeszélni, hiszen a munkabeszüntetést nem lehet egyik napról a másikra elkezdeni: a jogszabályok által előírt módon egyeztetni kell a munkaadóval, majd ajánlatot tenni, és csak ezek sikertelensége után lehet elsőként egy két órás figyelmeztető sztrájkot szervezni.