Újabb pofon: most a tankönyvpiac államosításáért ítélték el a kormányt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy tűnik, az Orbán-kormány sorban kapja az elégteleneket a demokrácia nevű tantárgyból. Ezúttal a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) öttagú tanácsa hozott másodfokon döntést a magyarországi tankönyvpiac ügyében.

Az elsőfokú döntést még októberben meghozták, és ebben a felpereseknek – a Könyv-Tár Kft., a Suli-Könyv Kft. és a Tankönyv-Ker Bt. – adtak igazat, amelyek a tankönyvkiadás- és forgalmazás piacán tapasztalható hazai centralizálás miatt indítottak eljárást. A törvényszék az elsőfokú ítéletében kimondta, a piac átalakítása sértette a felperes cégek jogait, egyszer sem kérték fel őket a különböző, az állami Könyvtárellátó Nonprofit Kft. által kiírt zárt tendereken való részvételre, és a rájuk rótt terhekkel pedig megfosztották őket meglévő ügyfélkörüktől. Az EJEB októberi döntésében helyet kapott az a megállapítás is, hogy az új, monopolizált rendszer egyáltalán nem kínált előnyöket sem a szülőknek, sem pedig a diákoknak.

A tankönyvesek szerint cáfolják a tankönyvellátó adatai a kormányt, az Oktatási Hivatal szerint nem | Magyar Hang

Rétvári Bence szerint egyre több iskola rendel állami kiadású tankönyvet, a magánkiadók ezt vitatják.

A kormány természetesen fellebbezett, amit kedden a fellebbviteli fórumként eljáró bírói tanács elutasított, azaz az ítélet jogerőre emelkedett. Hogy a felperes cégeknek milyen összegű kártérítést kell majd az államnak kifizetnie – azaz a magyar adófizetők pénzéből –, arról később születik majd döntés.