Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Megvan a megállapodás: tíz nap után vége a Hankook-sztrájknak

Szerző: | 2019. március 21., 21:15 | Gazdaság

A Hankook Dunaújváros melletti üzeme (Fotó: Wikipédia/CivertanS)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtök este háromnegyed nyolckor véget ért a sztrájk a Hankookban. Megszületett a megállapodás, elindult a munka – jelentette be a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) a Facebook-oldalán.

HIRDETÉS - AIP

Székely Tamás, a VDSZ elnöke a Mércének elmondta, tegnap este kezdtek egyeztetni, de meg kellett kerülni a magyar tárgyalófelet ahhoz, hogy a tárgyalások egyáltalán elkezdődjenek.

A megállapodás részleteit csak holnap ismertetik, de Székely annyit elmondott, hogy „az elrontott differenciálhoz”, tehát a Hankook által március elején egyoldalúan kihirdetett béremeléséhez jön még egy 8,5 százalékos emelés év végére azoknak, akik a legrosszabbul jártak az egyoldalú béremeléssel. Így aki a legrosszabbul járt, ő is 18,5 százalékos béremelést kap év végére a tavalyi év végéhez képest.

Március 12-én kezdődött a sztrájk a Hankook dunaújvárosi üzemében. A dolgozók azután kezdtek demonstrálni, hogy az átlagosan 13,6 százalékos béremelés differenciáltan valósult meg. Míg a régebb óta ott dolgozók nagyjából tíz százalékban részesültek, addig az újonnan foglalkoztatottak akár húsz százalékot is kaphattak. A szakszervezet ezzel szemben fix, 18 százalékos béremelést szeretett volna kiharcolni.

Szabó Gábor, a Hankook Tire Magyarországnál működő VDSZ dunaújvárosi titkára egy korábbi sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a gyár folyamatos működése miatt hétvégéi csak 3-3,5 hónapos ciklusonként vannak a munkavállalóknak, a szabad vasárnapok sem teljesen úgy vannak biztosítva, ahogy szükséges lenne, és a mozgó szabadnapokra is kötelező túlórákat rendelnek el, jó esetben tehát negyedévente másfél szabad hétvége jut a munkavállalóknak a családjukkal.

A cég a sztrájk közben többször is fenyegette a dolgozókat, tárgyalni pedig nem akart, a szakszervezet ezért próbált közvetlenül a dél-koreai vezetéssel egyeztetni.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: béremelés, Hankook, Székely Tamás, sztrájk, VDSZ


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Kötöttfogás Extra

Támogasson minket!

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Árnyék podcast – Mikor lépünk ki az EU-ból?

Az élet meg minden podcast – Zubreczki Dávid

Pin It on Pinterest