Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

1995: A szomszéd tehenét is eladták

Szerző: | 2019. május 30., 07:00 | Gazdaság, Harminc év – Harminc történet

Bokros Lajos és a csomagja (Fotó: Reuters/Balogh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Január végén lemondott a Horn-kormány pénzügyminisztere, Békesi László, utódja március 1-jétől Bokros Lajos lett. Március végén, a megszorító intézkedéseket tartalmazó Bokros-csomag parlamenti elfogadása után lemondott Kovács Pál népjóléti miniszter és Katona Béla, a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter. Katona ekkor tette az azóta sokat idézett kijelentését: „a szervezett alvilág már leverte hídfőállásait a politika felé”. A volt miniszter kijelentését később sem töltötte meg konkrét tartalommal.

HIRDETÉS - AIP

A Bokros-csomag számos megszorító intézkedése később elbukott az Alkotmánybíróság (Ab) előtt, ugyanakkor tény, hogy a fizetésképtelenség határára sodródott ország a Bokros-féle kiigazítás után másfél évvel fejlődési pályára állt.

1989: A Next 2000-ügy árnyékában zavartalanul folyt a síbolás | Magyar Hang

Nem sorolják a Bokros-csomaghoz az energetikai ágazatban végrehajtott privatizációt, de az, hogy a kormány a villamos- és gázszolgáltatók eladásából származó bevétel jelentős részét – 200 milliárd forintot – az államadósság csökkentésére használta fel, sokat segített az ország helyzetén, hatása talán még vetekedhetett Bokros csomagjának hasznosságával is.

A HungarHotels meghiúsult magánosítása miatt a külföldi befektetők érdeklődésének visszaszerzése érdekében az MSZP– SZDSZ-koalíció minden erejével azon volt, hogy felpörgesse a privatizációt.

(…)

A teljes cikket keresse a Magyar Hang május 24-én megjelent 2019/21. számában!

Harminc év, harminc történet: a sorozat többi részét itt olvashatja!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/21. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS - AIP

Címkék: 30 év 30 történet, Bokros Lajos, megszorítás, MSZP


Egyre többen tervezik a nyaralást

Egyre többen tervezik a nyaralást

A turisztikai ügynökség vezetője szerint ha „beindul” Európa, majd ősztől az Egyesült Államok, akkor „egy egészen értelmezhető, jó évet fogunk tudni közösen elkönyvelni”.

HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Presser Gábor

„Izraeli hírszerző lett a lányom” – a palesztin-izraeli fegyveres konfliktus az Árnyék podcastban

Pin It on Pinterest