Idén még nem kell belépőt fizetniük Velencében a turistáknak

Idén még nem kell belépőt fizetniük Velencében a turistáknak

A velencei nagy csatorna, a Canal Grande, háttérben a város híres hídja, az 1591-ben átadott Rialto (Fotó: Martin Falbisoner)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Velence egyike a világ felkapott helyeinek, az ott lakók hosszú ideje szenvednek a túlzott mértékű turizmustól. Összehasonlításképp: miközben a lagúnák közt megbúvó városnak nagyjából 260 ezer lakosa van, addig évente mintegy 30 millióan keresik fel, a látogatók 70 százaléka mindössze egynapos villámlátogatást tesz a történelmi belvárosban, ami csupán 30 százalékát adja az idegenforgalmi bevételeknek. 

A velenceiek évtizedek óta küzdenek az emberáradat és a mérhetetlen szemetelés ellen. A helyzet különösen a tavasz eleji karnevál idején kritikus, így a helyi önkormányzat folyamatosan azon ötletel, miként lehetne kordában tartani a tömeget. (Velencét a magyar turisták is szeretik, egyes honfitársaink vonulását már húsz éve is a kiváló, magyar feliratú dobozos sörökről lehetett felismerni. Igazán jól mutatnak például a dózsepalota oldalában, a négy késő római uralkodót ábrázoló IV. századi tetrarchia szoborcsoport talapzatán.)

Hogy ne legyen ekkora a látogatók hömpölygő özöne, a városvezetők korábban is felvetették, hogy napidíjat kellene szedni a Velencét felkereső turistáktól. E lépéssel valószínűleg nem csökkenne a számuk, ám a befolyt összeget a szeméthelyzet kezelésére és árvízvédelemre lehetne költeni.

A jelenlegi vezetés végül eljutott oda, hogy idén szeptember elsejétől vezetik be a turistaadóként is emlegetett „belépőt”, ám Luigi Brugnaro most arról tájékoztatott, a határidőt kitolják 2020. január elsejére. Az olasz ANSA hírügynökség idézte polgármester szavait, miszerint a belépőt – amely alapesetben 3 euró (kb. 970 forint) lenne, kiemelt napokon 6, 8 vagy 10 euró – csak azoktól szedik majd, akik egynapos túrára érkeznek a városba. Nekik a beutazáskor: a vonaton, a taxiban, a buszokon vagy a hajókon, vízi taxikon kell majd leszurkolniuk a pénzt. Azokra, akik egyébként is megszállnak Velencében – tehát idegenforgalmi adót is fizetnek – nem vonatkozik ez az új hozzájárulás.

A halasztás pontos okáról nem szóltak; a pártoktól független városvezető, Luigi Brugnaro mindemellett jelezte, szeretne újraindulni a jövő évben esedékes polgármester-választáson, a programja középpontjába pedig a turisták megsarcolása mellett a szervezett bűnözés elleni küzdelmet és a vízvédelmet állítja. Üzenetet fogalmazott meg a központi kormányzatnak is: jó lenne, ha mielőbb elkészülne a várost védő, új, mozgatható mobilgátrendszer.