Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Szinte elérhetetlen a falusi csok

Szerző: | 2019. július 29., 18:07 | Gazdaság

Elhagyott ház Tarnazsadányban (Fotó: Farkas Norbert/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A falusi csokot egyelőre csak két bank nyújtja, a programban megcélzott ingatlanok pedig már-már finanszírozhatatlanok – számolt be róla hétfői cikkében a Napi.hu. Mindez annak ellenére van így, hogy a családok július 1-től igényelhetik ezt a fajta otthonteremtési kedvezményt. Célként az elnéptelenedő falvak fejlesztését tűzték ki. A házat vásárló és azt felújító családok, ha vállalnak legalább három gyereket, akár tízmilliót is szerezhetnek támogatásként. Ennek legalább a felét kell felújításra költeni, de meglévő ház bővítésére is kifizethet az állam ennyit. Még kedvezményes hitel is kapható, két gyerek esetén tíz-, hárommal tizenötmillió forint értékben. A maximum 25 éves futamidejű hitel kamata 3 százalékos.

HIRDETÉS - AIP

Viszont az OTP-n és a Takarékbankon túl nem lehet igényelni ezt a támogatási formát. A CIB Bank nem is tervezi az elindítást, és még olyanoknál sincs meg a konstrukció, mint a Budapest Bank. A UniCredit ősszel tervez előrukkolni a dologgal.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

Ráadásul a megcélzott ingatlanok jórészt nem is finanszírozhatók a bankoknál. A lerobbant, akár komfort nélküli lakás megvásárlásához sok családnak önerő is kellene, ugyanis az állam csak a vételárba száll be, a többit szakaszosan folyósítja. Az önerőt hitelből sem lehet pótolni.

A két bank ki sem adott konkrét adatot arról, eddig hányan igényelték a falusi csokot, és hányak esetében bírálták el pozitívan a kérelmet.

A használt lakás vásárlására a csok mellett igényelhető támogatott lakáshitelt már több bank ajánlja, viszont a K&H és a UniCredit még nem. A Budapest Bank az indulás óta 12 igénylést fogadott be, az átlagos hitelösszeg pedig 11 millió forint volt.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Budapest Bank, családi otthonteremtési kedvezmény, csok, falusi csok, OTP


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

  • Tévút – Magyar Hang-ajánló
  • Magyar Hang - 2021. május 13., 16:29
  • Róna Péter esszéje az ország kínaiaknak való kiárusításáról. Interjú Salát Gergellyel és Beck Zoltánnal. Őrségi, miskolci és tihanyi riport. Keresse a születésnapi Magyar Hangot, az Átlátszó mellékletével!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Munkanélküliek támogatása külföldön

Pin It on Pinterest