Nemzetközi vizsgálóbizottságot követelnek a magyar devizahitelesek Brüsszelben

Nemzetközi vizsgálóbizottságot követelnek a magyar devizahitelesek Brüsszelben

Fotó: Unsplash/Christian Wiediger

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Nem kiváltságok kieszközöléséért, hanem azonos jogok és kötelezettségek érvényesítéséért jelentem meg önök előtt! – kezdte beszédét Brüsszelben Kásler Árpád, aki az Európai Unió Parlamentje Petíciós Bizottságának csütörtöki ülésén emlékeztette a hallgatóságot, hogyan kerültek kilátástalan helyzetbe a magyar devizahitelesek.

Mint mondta, a devizahitelesek a hazai jog útvesztőjében minden lehetőséget kimerítettek, beleértve az alkotmánybírósági vizsgálatot is. Ezért arra kérte a résztvevőket, hogy intézkedjenek arról, hogy Magyarországon is tartsák be a 93/13-as EGK irányelvben foglaltakat (ez a jogszabály a fogyasztókkal kötött szerződésekben alkalmazott tisztességtelen feltételekről szól), emellett azonnali intézkedést kért, hogy a devizahitelekből fakadó végrehajtásokat állítsák le.

Szepesházi Péter: Meg lehet állítani a devizahiteleseket fenyegető végrehajtásokat | Magyar Hang

– Kérjük azonnali intézkedések meghozatalát a devizahitelekből fakadó végrehajtásának azonnali leállítására és a kifosztottak kártalanítását megállapítandó, nemzetközi vizsgálóbizottság felállítására! – fogalmazott Kásler, majd hozzátette: Magyarországon már több mint 50 ezer ingatlan vettek el az emberektől, több mint 300 ezer hitelesre vár ugyanez, több százezren menekültek emiatt külföldre, de sok családtól még a gyermeküket is elvették.

Válaszában az Európai Bizottság képviselője elmondta: nemrégiben az Európai Bíróság információt kért arról, hogy a magyar hatóságoktól milyen intézkedéseket tettek annak érdekében, hogy megfeleljenek a fogyasztóvédelmi elveknek, erre a választ október végéig várják.