Értékesíthetik a Neckermannt

Értékesíthetik a Neckermannt

A Neckermann standja a drezdai repülőtéren 2007 nyarán (Fotó: shankar s./Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt napokban a hazai utazási piac egyik legbiztosabb pontjaként ismert Neckermann Magyarország is belekerült a Thomas Cook brit utazási iroda szeptember 23-ai csődje által keltett ördögi körbe. Közvetlen tulajdonosa ugyanis az a Thomas Cook Austria, amely az elsők között dobta be a törölközőt a brit anyacég összeomlása után. Az osztrák Thomas Cook fizetésképtelenségének szeptember 25-i bejelentésekor a magyar Neckermann 1400 utasa tartózkodott külföldön, de a cég közlése szerint kivétel nélkül mindenki hazautazásáról gondoskodtak, illetve gondoskodnak. A turisztikai szakértők is nyugtatják a kedélyeket idehaza, mert úgy látják, hogy a magyar Neckermannak, mint régóta sikeresen működő társaságnak minden esélye megvan a túlélésre: nincs csődhelyzetben, és újraszervezheti magát saját lábon álló céggé.

Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége elnöke is reménykedik a helyzet normalizálásában, mert tudomása szerint a Neckermann Magyarország tőkeerős, jól gazdálkodó cég, amely folyamatosan teljesíti kötelezettségeit. A N-U-R Neckermann-utazás Szolgáltató Kft. a három legnagyobb hazai iroda egyike, a tavalyi évet 18,3 milliárdos bevétel mellett 651 millió forintos profittal zárta.

– Az utazási irodák 2018 nyara óta a korábbiakhoz képest is szigorúbb jogszabályi környezetben tevékenykednek, ezért biztonságos utazási irodával utazni, vagyoni kár nem érheti az utazókat – magyarázta lapunknak Molnár Judit. Ahhoz, hogy ma egy utazási iroda megkaphassa a működési engedélyét, vagyoni biztosítékot kell letennie, és egy esetleges csőd esetén ennek terhére történik azon ügyfelek kártalanítása, akiknek meghiúsult az utazása. Emellett a vállalkozásnak külön biztosítással is kell rendelkeznie, ami a külföldön tartózkodó utasai hazaszállítására szolgál. Régebben előfordulhatott, hogy egy cég csődje esetén az utasok nem kapták vissza százszázalékosan a befizetett részvételi díjat, mert a vagyoni biztosítékból kellett intézni a külföldön tartózkodó utasok hazai szállítását is. Ennek a helyzetnek vetett véget a szigorítás.

Molnár Judit arra is felhívta a figyelmet, hogy a Neckermann Magyarországnál csupán a vagyoni biztosíték értéke 3,4 milliárd forint, mely rengeteg utazásra nyújtana fedezetet, ráadásul a szeptember 27-i állapot szerint ez az összeg elkülönítve, pénzbeli letétben áll rendelkezésre.

Csődbe ment a legrégebbi brit utazási iroda, a Thomas Cook | Magyar Hang

A Thomas Cook Austria összeomlása miatt az utóbbi napokban előfordult néhány esetben, hogy magyar Neckermann-utastól is kérték külföldi hotelek a számla kiegyenlítését a nyaralás végén, holott az utasok a szolgáltatásért már előre fizettek az irodának. Információink szerint a magyar Neckermann minden kérdéses esettel külön foglalkozott, illetve – lapzártánkig – átutalta a reklamáló szállodáknak a szállásdíjat. Erről tanúskodik a cég Facebook-oldala is, ahol azért tetten érhető némi feszültség egyes kommentelők között. A többség semmit sem érzékelt a problémából, így például a múlt héten is sok utas indult Törökországba, akik arról számoltak be, hogy zökkenőmentes volt az útjuk, minden úgy történt, ahogy ígérték. A Mallorcára érkezők között azonban volt olyan, aki arra panaszkodott, hogy a szállodája pénzt követelt tőle, arra hivatkozva, hogy nincs kifizetve a szállás. A kommentelő kérésére a magyar Neckermann megoldotta problémát.

Ilyen helyzet akkor merült fel, ha a szállodák szerződéses partnere az osztrák vagy a német Neckermann volt. A magyar iroda úgy tájékoztatott, hogy emiatt egyes jövőbeni utazások is akadozhatnak, hiszen a cég részese egy nagy, nemzetközi utazási irodai láncnak, és léteznek olyan kapacitások, amelyeket a központi helyfoglalási rendszeren keresztül foglaltak le. A magyar Neckermann sajtóközleményeiben azt is hangsúlyozza, hogy új foglalásokkal egyelőre azért nem foglalkozik, mert minden erőforrását a jelenlegi, már lefoglalt utak rendezésére fordítja. Egyébként ezres nagyságrendű a tervezett utazások száma a hazai irodánál, amelyre magyar ügyfelek fizettek be.

Ami a jövőt illeti, külföldi és hazai befektetők már érdeklődnek a magyarországi Neckermann iránt. Erről a cég ügyvezetője, Békefi Veronika nyilatkozott a Turizmus.com-nak. Elmondta, felszámolói szempontból a sikeres magyar érdekeltség értékesíthető vagyonelemnek számít a fizetésképtelenné vált osztrák anyacég számára. Elképzelhetőnek tartja, hogy a Neckermann Magyarország tulajdonosa megváltozik, és az is előfordulhat, hogy ezzel módosul az ismert márkanév, de erről még korai beszélni.

Miután a Thomas Cook csődje világszerte 600 ezer utast érintett, sokan megint megkérdőjelezik a hagyományos utazási irodák létjogosultságát. – Kétségtelen, az internet korában egy egyszerűbb utazáshoz könnyen lefoglalható egyénileg a repülőjegy és a szállás. Azonban érdemes utazási irodához fordulni, ha a szolgáltatás igénybevétele kedvezőbb feltételekkel történik, illetve távoli, egzotikus úti célok esetében, ahol nehezebben tájékozódik még egy idegen nyelven jól beszélő utas is. Napjaink geopolitikai helyzetében egyre többen térnek vissza az utazási irodákhoz, mert igénylik az általuk nyújtott tapasztalatot és biztonságot – mondta Molnár Judit.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/40. számában jelent meg október 4-én!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/40. számban? Itt megnézheti!