Budapestre látogatott a bécsi gyorskatamarán

Budapestre látogatott a bécsi gyorskatamarán

A Twin City Liner a budapesti fővátér mellett (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Történetében először pénteken délután Budapesten kötött ki a bécsi gyorskatamarán, a Twin City Liner. Telt házzal, százhatvan fizető vendéggel, Ausztria és Magyarország nagyköveteivel, politikusokkal és más meghívottakkal a fedélzetén érkezett meg hat órányi utazást követően a luxushajó, amely immár tizennégy éve jár Bécs és Pozsony között, de jövő évtől a tervek szerint Budapesten is rendszeresen megfordul. A hetven kilométeres óránkénti sebességre is képes, négy motorral ellátott katamarán ingyenes drótnélküli netkapcsolatot, töltési lehetőséget és büfét is biztosított az utasoknak, akik kétféle kényelmi osztály közül választhatnak. 

A Twin City Liner fő útvonalán, Bécs és Pozsony között, eddig már több mint 160 ezer utast szállított. A dunai útszakasz a magyar és az osztrák főváros közti összeköttetés legrégebbi formája, és az est folyamán az is elhangzott, hogy „a Dunáról nézve Budapest szebb, mint Bécs”.  Az utasokra nem csak lenyűgöző szépségű természeti környezet várt pénteken, de több izgalmas látványosság is, például a bős–nagymarosi vízlépcső, egy ebéd, valamint egy ingyenes emlékfotó. A vendégek két éjszakát töltenek Budapesten és számtalan városnéző programon vesznek részt.

Széchenyi már 1831-ben arról álmodott, hogy a két főváros között gőzhajó-járatok indulnak, hangzott el a hajó fogadására rendezett budapesti eseményen, ahol az üzemeltető cég vezetője, Kurt Gollowitzer arról beszélt, rekordidő alatt sikerült értékesíteni a próbaút 350 euróért (mintegy 117 ezer forintért) kínált jegyeit. A vállalat most újabb fejlesztésekben gondolkodik, az új hajójuk annyival gyorsabb lesz, hogy négy és fél óra alá tudják szorítani a Bécs – Budapest menetidőt. Jövő évre még három hasonló utat terveznek a magyar fővárosba, és gondolkodnak egy szilveszteri különjáratban is.

A Twin City Liner gyorskatamarán utastere (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

A hajóval együtt Budapestre érkezett Peter Hanke, Bécs város gazdasági és nemzetközi tanácsnoka is, aki péntek este Karácsony Gergely főpolgármesterrel is találkozott. A megbeszélés során szó esett többek között a szociális lakásépítésről valamint az internetes szállásfoglaló, az Airbnb és a hasonló szolgáltatások piactorzító hatásáról, a klímaváltozás ellensúlyozására tett törekvésekről, különböző szociális témákról, mint például a hajléktalanellátás, illetve a lakosság bevonásáról a különböző városfejlesztési projektekbe.

Bécs és Budapest között egyébként 2002 óta van együttműködési megállapodás érvényben, olyan területeket mint a városfejlesztés, a környezetvédelem, a szociálpolitika és a kultúra. A találkozó során Karácsony Gergely budapesti főpolgármester elmondta, hogy Bécs – mely a világ egyik legélhetőbb városa – számos területen példakép a magyar főváros számára. A cél, hogy az elkövetkező években Budapest is zöldebb, okosabb, fenntarthatóbb és élhetőbb város legyen és Bécs útjára lépjen.

A Twin City Liner utasaival vasárnap reggel indul vissza az osztrák fővárosba.