Nem sokat segít a csok: amit az állam támogatásként ad, azt illetékben vissza is veszi

Nem sokat segít a csok: amit az állam támogatásként ad, azt illetékben vissza is veszi

Ferencvárosi lakások (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) összegénél jóval nagyobb mértékben drágultak meg a lakások, így a fiatal házasok messzebb kerülhettek a lakásszerzés lehetőségétől – olvasható az Azénpénzem.hu-n. A lakások ára, írják, a csok összegével emelkedett 2016 elejére. Egy háromgyerekes család használt lakásra 2,2 millió forint támogatást kaphat, ezt a pénzt viszont az ország területén mindenhol túlszárnyalta az áremelkedés.

Az emelkedő árak mellett azonban a lakásvásárlás után fizetendő kedvezményes illeték változatlansága is nehezíti a családok helyzetét – figyelmeztet a Népszava. Mint írták, a vissza nem térítendő csok egy gyerekre 600 ezer forint, a használt lakások 16,7 millió forintos, országos átlagárával számolva a 4 százalékos illeték viszont 668 ezer forint. A budapesti 32,7 millió forintos átlagárnál az illeték már 1 millió 308 ezer forint, ami majdnem annyi, mint a használt lakásokra két gyermek esetén adott 1 millió 430 ezer forintos támogatás. Az újépítésű lakások 27,8 millió forintos átlagárával számolva 1 millió 112 ezer forint az illeték, ami duplája az egy gyermekre járó támogatásnak.

A családvédelmi akcióterv nélkül lassabban emelkednének a fővárosi lakásárak | Magyar Hang

A miniszterelnök évértékelőjén bejelentett családvédelmi akcióterv a budapesti lakásárak alakulására is hatással lesz. 2014 óta évente húsz százalékkal emelkedtek az ingatlanárak, s mostanra olyan magasságban vannak, hogy jelentős növekedésre már nem került volna sor. Az évértékelőn bejelentett intézkedések az áremelkedés ütemének lassulását azonban részben ellensúlyozzák, így a korábbi várakozásoknál jobban elhúzódik az árak emelkedése - nyilatkozta a Magyar Hangnak az Ingatlan.com vezető elemzője.

A Népszava emlékeztet, a 35 év alatti, első lakásukat megszerző fiatalok 50 százalékos kedvezményt kaphatnak az illetékfizetésből, vagyis nem 4, csupán 2 százalékot kell fizetniük a lakásvásárlás után. Ám csak akkor, ha a megvásárolt lakás forgalmi értéke nem haladja meg a 15 millió forintot. Márpedig Budapesten és a felkapottabb vidéki városokban ilyen összegért már gyakorlatilag nem lehet ingatlanhoz jutni. A lap az ingatlan.com statisztikái alapján azt írta, hogy a fővárosi eladó ingatlanok mindössze 0,6 százaléka olcsóbb 15 millió forintnál, ám ezek „lepusztult, rossz környéken lévő lakások, amiket nem valószínű, hogy a fiatalok szívesen megvennének”.

Szinte elérhetetlen a falusi csok | Magyar Hang

A falusi csokot egyelőre csak két bank nyújtja, a programban megcélzott ingatlanok pedig már-már finanszírozhatatlanok - számolt be róla hétfői cikkében a Napi.hu. Mindez annak ellenére van így, hogy a családok július 1-től igényelhetik ezt a fajta otthonteremtési kedvezményt. Célként az elnéptelenedő falvak fejlesztését tűzték ki.

A lap szerint az ingatlanáremelkedés a kormány figyelmét sem kerülte el, hiszen a családvédelmi akcióterv részeként a használt lakásokhoz igénybe vehető csoknál idén júliustól eltörölték az addigi 35 millió forintos értékhatárt, vagyis ennél drágább lakás megvásárlására is lehet kedvezményes hitelt igényelni. A csoknál feltétel a gyermekvállalás, míg az első lakásvásárlók nem feltétlen alapítanak még családot. Márpedig a kormánynak kiemelt célja a demográfiai adatok javítása. Ezzel kapcsolatban a Népszava úgy értesült, az Emberi Erőforrások Minisztériumánál készül is egy olyan tervezet, amely a gyermekvállaláshoz kötötten biztosítana illetékkedvezményt a lakásvásárlóknak.