Devizahiteles giga büntetőper folyik Franciaországban

Devizahiteles giga büntetőper folyik Franciaországban

(Fotó: Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Devizahiteles büntetőper folyik Franciaország legnagyobb bankja, a BNP Paribas ellen, mert a vád szerint nem tájékoztatták ügyfeleiket a svájci frank alapú devizahitel összes hátrányáról és kockázatáról – olvasható az Arany Liliom Közhasznú Alapítvány közleményében. 

Az Országos Sajtószolgálat (OS) hasábjain megjelent írás szerint a meghallgatás közel három hétig, november 12. és 29. között folyt. A történet a magyar devizahitelesek milliói számára ismerős: „azok a háztartások melyek 2008-ban 132 000 euró kölcsönt vettek fel és azóta visszafizettek 93 000 eurót, még továbbra is 158 000 euróval adósak a banknak”. Ahogy hazánkban, úgy Franciaországban is felmerült a kérdés: „ki vett volna fel ilyen kölcsönt, ha tisztában van a kockázatával?”

Szepesházi Péter: Meg lehet állítani a devizahiteleseket fenyegető végrehajtásokat | Magyar Hang

Azt követően, hogy 2013-ban a francia ügyészség eljárást indított „megtévesztő kereskedelmi gyakorlat címén”, 2014-ben a 4500 becsapott ügyfél közül 400 adós kezdeményezte a jelenleg folyó büntetőpert. A károsultak összesen 400 millió euró kártérítést követeltek, ezen túlmenően pedig bepereltek 150 közjegyzőt valamint 250 tanácsadót. Időközben ezerötszáz polgári per is indult a bank ellen a kártérítés reményében. Az ügyész most csupán 500 000 eurós bírság kiszabását kérte.

A közlemény felhívja a figyelmet: „hazánkban az ügyészség a devizahitelezés kapcsán teljesen passzív, annak ellenére, hogy évek óta folyamatosan érkeznek a devizahitelesek feljelentései az ügyészségekre”. Az ügy részletei a Hitelesmozgalom honlapján olvashatók.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.