Rogán Antal környezetében tudhattak a 4iG és a T-Systems fúzió meghiúsulásáról

Rogán Antal környezetében tudhattak a 4iG és a T-Systems fúzió meghiúsulásáról

Orbán Viktor és Rogán Antal (Fotó: Facebook/Orbán Viktor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bennfentes kereskedelem gyanúja miatt hatósági bejelentést készül tenni a Magyar Nemzeti Banknál a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szervezete (TEBÉSZ) a 4iG részvényeinek kereskedelme miatt – derül ki a Hvg360 cikkéből.

A 444 által is idézett anyag szerint a 4iG részvényeinek ára a felvásárlás meghiúsulásának hivatalos bejelentése előtt esni kezdett, noha még december elején is érkeztek a hírek a cég által megkapott milliárdos állami megbízásokról. Így december 6-án a NAV-tól egy egymilliárdos, míg december 9-én az Állami Egészségügyi Ellátó Központtól egy másfél milliárdos megbízást kaptak. Ehhez képest – a Hvg360 összeállítása szerint – a 4iG papírjai november 28-án 922 forintos árfolyamon zártak, de másnap már 860-on, majd december 10-én még azelőtt zuhanásba fogtak, hogy a cég tőzsdezárás után közölte volna, hogy elmarad a T-Systems felvásárlása. Végül a bejelentés másnapján 550 forintig szakadt be az árfolyam.

Dióslaki Gábor, a TEBÉSZ vezetője a lapnak arról beszélt: „Kiderült, hogy a bejelentést megelőző napokban egyetlen viszonylag nagyobb, de 5 százalékosnál kisebb tulajdonos kezdett pánikszerűen eladni, a Monavis Holding”.

E 2018 nyarán alakult vállalat tulajdonosa Kertész Balázs ügyvéd, aki több szálon is kötődik a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterhez, ő intézi ugyanis Rogán Antal gazdasági ügyeit. A miniszter pedig többek között a Digitális Kormányzati Ügynökség felügyelője is. Mint a 444 és a Hvg360 is megjegyzi, a T-Systems felvásárlását a legfelsőbb politikai szinten kellett jóváhagyni, a Deutsche Telekom vezetője még a felvásárlás hivatalos bejelentése előtt nem sokkal tárgyalt Orbán Viktor kormányfővel a karmelita kolostorban.

Ha tehát erről ilyen magas szinten dönthettek, akkor végül az üzlet lefújása is ott dőlhetett el. „Kérdés, hogy Rogán, mint az informatikáért felelős kormánytag, értesülhetett-e erről” – írja a Hvg360.

Szabadulnak a befektetők a 4iG részvényektől a T-Systems üzlet kútbaesését követően | Magyar Hang

A befektetők bizonytalanok, hogy mire számíthatnak a felvásárlás meghiúsulása után.

A 4iG-ben tavaly nyáron szerzett irányítói befolyást a korábban Mészáros Lőrinc jobbkezeként számon tartott Jászai Gellért, miután 32,02 százalékos részvénycsomagot vásárolt Mészáros Lőrinc Opus-Konzum birodalmától, így további ügyletekkel együtt 40,2 százalékos lett a tulajdonrésze. Mészáros Lőrinc érdekeltségei, a Konzum PE Magántőkealap 11,63 százalékos, az Opus Global Nyrt. pedig 9,95 százalékos tulajdonnal rendelkeznek a társaságban.