Ezermilliárdos költségvetési hiány jött össze 2019-ben

Ezermilliárdos költségvetési hiány jött össze 2019-ben

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Adóból ezermilliárd forinttal több folyt be az államkasszába tavaly, mint egy évvel korábban, viszont ezermilliárdos költségvetési hiánnyal is zártuk 2019-et – derült ki a Pénzügyminisztérium közleményéből.

Az önkormányzatok nélküli, központi alrendszer a decembert 452,7 milliárdos hiánnyal fejezte be, ami az év egészére 1219 milliárd forintot jelent. A központi költségvetés 1023,8, a tb- és nyugdíjkassza pedig 234,8 milliárdos deficitet számolhatott el. Emellett meg kell említeni az elkülönített állami pénzalapok 39,6 milliárdos többletét is.

Adókból ugyanakkor ezermilliárddal több jött össze, mint 2018-ban. Az általános forgalmi adóból érkező többlet 603,7, a személyi jövedelemadóból származó 247,2, a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból származó pedig 466 milliárd forint volt. Jövedéki adóból 64,5 milliárddal több folyt be az államkasszába, mint 2018-ban.

Uniós bevételből 1468,6 milliárd forint származott, míg a projektek összkiadásai 1556,8 milliárd forintra rúgtak.

A hazai fejlesztési kiadások közül tavaly kiemelt összegek jutottak a Modern Városok Programra és a Modern Falu Programra, a közút- és vasúthálózat modernizációjára, a vállalkozások versenyképességének javítására. Babaváró hitelt, támogatást 47 ezer család igényelt, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását pedig háromezren kérték.