Az MLSZ szerint a hazai sajtó eltúlozta az UEFA jelentésében szereplő fizetési adatokat

Az MLSZ szerint a hazai sajtó eltúlozta az UEFA jelentésében szereplő fizetési adatokat

A DVTK egyik játékosa 2Rule mezben, a diósgyőri együttes még 2018. júliusában a Nike-t ejtette a Mészáros Lőrinchez köthető sportmárkáért (Fotó: Szirtesi László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Labdarúgó Szövetség, az MLSZ szerint a hazai sajtó „tévesen, utánajárás és ellenőrzés nélkül érthetetlenül” eltúlozta az NB I-ben szereplő futballisták átlagos fizetésére vonatkozó adatokat az európai szövetség (UEFA) által készített szakmai anyag alapján. Az MLSZ a szerdai, MTI által is idézett közleményében kiemelte, az UEFA 14. alkalommal tette közzé az európai labdarúgás összesített számadatait tartalmazó, úgynevezett Benchmark Riportot.

– A rendkívül alapos, értékes és hasznos szakmai anyagnak a hazai sajtóban történt megidézése, felhasználása sajnálatos módon a legtöbb helyen jelentős tévedéseket, csúsztatásokat tartalmaz – írta az MLSZ, hozzátéve, hogy a magyar média az UEFA-ra hivatkozva „eltúlzott bérekkel irritálta a közvéleményt”.

– A szenzációként tálalt sokmilliós bérekhez képest az UEFA által vizsgált 2018/19-es évadban az NB I-es csapatoknál a ténylegesen játékosoknak fizetett átlagos alapbér havi bruttó 1,63 millió forint volt – áll a közleményben. Az MLSZ az eredeti UEFA-anyag áttekintését javasolja azoknak, „akik szeretnék megismerni az európai futball adatait, összehasonlító trendjeit, gazdasági hátterét és alakulását”, egyúttal emlékeztetett rá, hogy az UEFA a klubokat működtető gazdasági társaságok nyilvános beszámolói alapján állítja össze saját tanulmányát.

– Ezen beszámolók, illetve adatok a hazai újságírók, sportszakemberek és érdeklődők számára is elérhetők, másrészt az MLSZ apparátusa szívesen rendelkezésre áll konzultációra az újságírók és önjelölt sportközgazdászok számára is, hogy elkerüljék téves adatok, következtetések közlését – írta közleményében az MLSZ.

Az Mfor gazdasági hírportál az UEFA-jelentésre hivatkozva még hétfőn arról írt: „a Transfermakt.de adatait vesszük alapul, azaz, hogy egy egyesület átlagosan 33 játékost foglalkoztat, kijön, hogy bruttó 3,3 millió forintot keresett egy hónap alatt egy NB I-es futballista.” Egyúttal azt is megjegyezték, hogy „átlagosan egy magyar focicsapat 5,3 millió eurót költött el fizetésekre a 2018-as esztendőben, vagyis az akkori év végi árfolyamon számolva 1,7 milliárd forintot.”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.