Nébih: Kína nem vesz magyar baromfit a madárinfluenza miatt

Nébih: Kína nem vesz magyar baromfit a madárinfluenza miatt

Fotó: Unsplash/Brett Jordan

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azt követően, hogy Japán, Dél-Korea, Szingapúr, az Egyesült Arab Emírségek, Hongkong és Izrael korlátozta a magyar baromfi behozatalát, január 15-től Kína megtiltotta a magyar baromfi és víziszárnyas hús teljes importját – írja a 24.hu a Nébih honlapjára hivatkozva.

Másfél hete mutatták ki, hogy madárinfluenza-vírust mutattak ki a Komárom-Esztergom megyei Ács település egyik növendékpulykát tartó gazdaságában. Később a betegséget a Hajdú-Bihar megyei Létavértes egy nagy létszámú, mintegy 115 ezres állományú kacsatartó telepén is azonosították.

Az Agrárminisztérium időközben közleményben arra hívta fel a figyelmet, hogy január 16-án megjelent az országos főállatorvos legújabb határozata, amely Magyarország teljes területén előírja a baromfik zártan tartását. Az intézkedés célja, hogy tovább csökkenjen a vadon élő madarakkal való érintkezés lehetősége, ezáltal a baromfiállományok madárinfluenza vírussal történő fertőződésének kockázata.

Múlt héten Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója, a Pulykaszövetség titkára a 24.hu kérdésére elmondta: a madárinfluenzát a vadmadarak, köztük a vándorló madarak terjesztik, ezért a betegség általában vándorlási időszakban üti fel a fejét. A rendkívül enyhén induló tél összezavarhatta a vadállatokat, amik így csak később, tavaly decemberben keltek útra, ezért tört ki a járvány a szokatlan, januári időpontban.