Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Leszakadóban a nyugdíjasok

Szerző: | 2020. február 05., 19:45 | Featured, Gazdaság

Fotó: Shutterstock

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre nagyobb a távolság a nyugdíjasok és a bérek között, előbbiek ugyanis évek óta csak buknak minden egyes nyugdíjemeléssel. Becslések szerint havonta átlagosan mintegy 21 ezer forinttal kaphatnának többet, ha a kormány nem ragaszkodna makacsul a 2011-ben bevezetett inflációkövető módszerhez. Ennek lényege, hogy kizárólag az eleve alultervezett és irreálisan számított inflációhoz igazítják a nyugdíjemelés mértékét. Miközben a bérek az utóbbi időben lendületesen, évi 10 százalék körüli mértékben nőttek, a nyugdíjak növekedési üteme nem érte el a három százalékot sem. A szakadék egyre mélyül, de a nyugdíjas szervezetek eddigi nyílt levelei, petíciói, kérései, szakmai anyagai, törvényjavaslatai süket fülekre találtak.

HIRDETÉS - AIP

Idén azonban akcióba lépett egyszerre több nyugdíjas szervezet is, mert megint csak 2,8 százalékkal emelkedik az időskorúak ellátása, miközben mindenki pontosan tudja, hogy 3,5 százalék lesz a hivatalos inflációs ráta. Már most a bőrükön érezhetik a nyugdíjasok az árak gyorsuló emelkedését: tavaly decemberben hétéves csúcson járt az infláció, az általuk előszeretettel vásárolt élelmiszerek pedig 5,9 százalékkal drágultak. A magasabb infláció miatti különbözetet csak novemberben kapják meg egy összegben, addig lényegében kamatmentesen hiteleznek az államnak, amire a költségvetés egyáltalán nincs rászorulva.

Eleve az inflációszámítás is reformra szorul: amint arról korábban írtunk, ha a lakhatási költségek is megfelelő súllyal szerepelnének az inflációs kosárban, akkor becslések szerint az utóbbi években 5-6 százalék körül alakult volna az áremelkedések átlagos üteme. Vagyis a 135 ezer forintos átlagnyugdíjjal számolva januártól havonta nem 4, hanem 8 ezer forinttal több illetné a nyugdíjasokat. Ám ez csak a probléma egyik fele. A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) többek között azt követeli, hogy a nyugdíjemelés számításánál ne csak az inflációt vegyék figyelembe, hanem a bérek tervezett növekedését is.

Irreálisan mérik a lakhatási költségeket | Magyar Hang

– Nem gondoljuk, hogy egyből vissza kell állítani a svájci indexálást, amelynek során a nyugdíjak számításakor fele-fele arányban veszik figyelembe az infláció és bérek változását. Vegyes indexálást javaslunk, tehát ez az arány kezdetben lehetne más is – mondta lapunknak Juhász László, a MASZSZ nyugdíjas tagozatának vezetője. Kifejtette: ha 2018-ban 25 százalékos arányban vették volna figyelembe a bérek emelkedését és 75 százalékban az inflációt, akkor a hivatalosan megadott 3 helyett jóval öt százalék felett emelkedtek volna a nyugdíjak. Ez éves szinten 100 milliárd forint alatti pluszt jelentett volna a költségvetésnek.

– Úgy látjuk, jelenleg bőven van fedezet az emelésre. A felzárkóztatás pusztán politikai akarat kérdése. A bruttó hazai termék (GDP) évi öt százalékkal nő, ami körülbelül kétezer milliárd forintnyi növekményt jelent. A nyugdíjkiadások a teljes költségvetés legfeljebb tíz százalékát viszik el. Méltányos lenne a kétezer milliárd forintos növekmény tíz százalékát a nyugdíjak felzárkóztatására költeni. Ha a nyugdíjszerű ellátásban részesülőkkel is számolunk, 2,66 millió magyar életminőségéről van szó. Irreális, hogy a munkával töltött évtizedek után a lakosság egynegyede évek óta nem részesül megfelelő mértékben a gazdasági növekedésből – tette hozzá Juhász László.

A MASZSZ januárban személyes találkozót kezdeményezett Orbán Viktor miniszterelnöknél, Varga Mihály pénzügyminiszternél és Kásler Miklós emberi erőforrás miniszternél. A nekik címzett közös levélhez csatolták a nyugdíjasok helyzetének radikális megváltoztatására készített hatpontos követeléscsomagjukat is. Ebben a számítási módszer megváltoztatása mellett javasolják az alapnyugdíj bevezetését, öt év alatt a nyugdíjak felzárkóztatását a nettó átlagbér 70 százalékára, valamint kormányzati felmérés készítését a nyugdíjasok helyzetéről. Konkrétan nem térnek ki a legkisebb öregségi nyugdíj összegének – több mint tíz éve 28 500 forint – emelésére, de ezt több más szervezet is követeli.

Nem a nyugdíj kicsi, a pofánk nagy | Magyar Hang

Aktivizálta magát a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület is, amely január 9-én népszavazási kérdéseket nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottsághoz, és konzultációra hívott meg hat ellenzéki pártot az idős nemzedék érdekében szükségesnek tartott elvekről és intézkedésekről. A MASZSZ nyugdíjas tagozata egyelőre kivár, várja a személyes találkozás lehetőségét. Ha egy hónapon belül nem kapnak választ, akkor határozottabb lépéseket terveznek, így aláírásgyűjtést, petíciót szervezhetnek, és végső esetben a demonstrációtól sem riadnak vissza.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/5. számában jelent meg január 31-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/5. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS - AIP

Címkék: gazdasági növekedés, infláció, MASZSZ, nyugdíjas, nyugdíjemelés


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Ferber Katalin

Fotó: Az élet, meg minden

Árnyék podcast – Öngól

Pin It on Pinterest