Elemzők: a decemberi 4,1 százalékos infláció tovább emelkedhet

Elemzők: a decemberi 4,1 százalékos infláció tovább emelkedhet

(Fotó: dpotera, Flickr.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már decemberben is Európa legmagasabbja volt a 4,1 százalékos magyar inflációs ráta, az Eurostat összesítése szerint csak Romániában volt hasonló ütemű a drágulás, ott 4 százalékkal emelkedtek az árak az egy évvel korábbihoz képest. Emellett az élelmiszerek árának emelkedése gyorsult 5,5 százalékról 5,9 százalékra, ami talán meglepetés volt – írja a Portfolio.hu. A portál által megkérdezett elemzők szerint decemberben nem ért véget az áremelkedés erősödése, átlagosan 4,4 százalékos áremelkedésre számítanak.

A szakemberek többsége ugyanakkor egyetért abban, hogy az év elején még tovább emelkedő infláció aztán szép lassan csökkenhet majd, az év végére a többség már 3 százalék körüli áremelkedési ütemet vár, és 2021-ben sem számítanak földrengésszerű változásra. Ez egyébként egybeesik az MNB véleményével, a jegybank is azt hangsúlyozza, hogy az átmeneti megugrás után az év második felében fokozatosan csökkenhet a ráta. Ugyanakkor nem várható a jegybank közbelépése, hacsak nem lesz kiugróan magas a holnap megjelenő januári adat. Ez esetben ugyanis akár a forint is megbillenhet.