Naperőművekre jegyeztek be zálogjogot a mátrai erőmű eladásának idején

Naperőművekre jegyeztek be zálogjogot a mátrai erőmű eladásának idején

A mátrai erőmű (Fotó: Grimm Balázs/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tekintélyes bankhitelek jelentek meg az állami Magyar Villamos Művek (MVM) egyik leányvállalatánál abban az időszakban, amikor az energetikai vállalatcsoport éppen visszavásárolta a milliárdokat felemésztő mátrai erőművet Mészáros Lőrinctől – írja a hvg.hu. – Az ugyancsak állami Magyar Fejlesztési Bank 9,2 milliárd és 3,8 milliárd forintra jegyeztetett be zálogjogot az MVM ZG Solar Kft. jószágaira, vagyis a paksi, a felsőzsolcai és a visontai napelemes erőművekre, valamint több ingatlanra.

A decemberi bejegyzések, amelyek most jelentek meg a cégpapírokban, alig néhány nappal az előtt keletkeztek, hogy bejelentették: a felcsúti milliárdos cége eladja a mátrai erőművet az MVM-nek. Az átadás-átvétel február 10-én történt meg.

Az erőmű közgyűlésén elhangzott, hogy 2019-ben a vállalat mintegy 6 milliárd forint veszteséget halmozott fel, miközben kapacitásának alig a felét használta ki. Ha ugyanis még több áramot termel a szénerőmű, akkor a károsanyag-kibocsátás miatt fizetendő büntetés csak tovább növelte volna a mínuszokat.