Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP

Műtrágyával ügyeskedők okoztak milliárdos kárt a költségvetésnek

Szerző: | 2020. február 19., 09:43 | Gazdaság

(Fotó: Joao Marcelo Marques/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy 16 tagú, külföldről beszerzett műtrágyával ügyeskedő bűnbanda ellen folyó nyomozást zárt le a Nemzeti Adó és Vámhivatal. Az elkövetők 1,3 milliárd forintos kárt okozhattak a költségvetésnek. A bűnbanda ellen bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó csalás miatt javasolnak vádemelést.

HIRDETÉS - AIP

A NAV Dél-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense azt közölte: a gyanú szerint az elkövetői kör lengyel, litván és holland eredetű műtrágyát szerzett. Az árut aztán magyarországi székhelyű fiktív vásárlókon, erre a célra létrehozott „bukó cégeken” keresztül értékesítették a tényleges belföldi beszerzőknek, akik így a fizetendő áfájukat csökkenteni tudták.

Kuperczkó Adrienn kiemelte: a banda szervezettségét mutatja, hogy az irányítók saját könyvelőt, valamint több összekötőt is alkalmaztak. Ők a szervezeti szintek között tartották a kapcsolatot, és gondoskodtak a CMR-számok és az EKÁER-okmányok kicseréléséről, az árumozgás „átpapírozásáról”, ezzel igyekeztek követhetetlenné tenni a műtrágya tényleges útját – írja az MTI.

Az eljárás során a NAV dél-dunántúli pénzügyi nyomozói országszerte több mint hatvan helyszínen egyszerre csaptak le. A kétnapos akció során jelentős mennyiségű készpénzt, ékszereket, tizenhárom ingatlant, öt gépjárművet, valamint üzletrészeket és több mint negyven bankszámlát – köztük külföldieket is – foglaltak le és vettek zár alá. A bűnözők vagyonának biztosításával a költségvetésnek okozott teljes, 1,3 milliárd forintos kár megtérült.

Címkék: adócsalás, költségvetési csalás, műtrágya, NAV, Nemzeti Adó- és Vámhivatal


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet, meg minden

#034 Morcsányi Géza – Majdnem takarásban

#034 Morcsányi Géza – Majdnem takarásban

Testről és lélekről a rivalda innenső és túlsó oldalán.

Pin It on Pinterest