Jelentősen visszaeshet az idegenforgalom Európa-szerte

Jelentősen visszaeshet az idegenforgalom Európa-szerte

Jelmezes résztvevő a velencei karneválon a Szent Márk tér közelében 2020. február 23-án. Luca Zaia, az északkelet-olaszországi Veneto tartomány kormányzója ezen a napon bejelentette, hogy a koronavírus-járvány olaszországi terjedése miatt megszakítják a velencei karnevált (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Aggasztó következményei lehetnek, ha nem sikerül gyorsan lelassítani a fertőzés olaszországi terjedését. A járványba Európa gazdasága is beleremeghet.

Azzal, hogy intenzíven terjed a koronavírus Olaszországban, újabb lendületet kapott a félelem, hogy minden korábbinál erőteljesebb lesz a járvány hatása a világgazdaságra.

Az Oxfordi Egyetem kutatói már arról beszélnek, hogy a globális növekedés akár 1-2 százalékponttal is csökkenhet – mondta a Magyar Hangnak Róna Péter, az Oxfordi Egyetem oktatója. Annál is inkább aggasztó a helyzet, mert Kína vírus miatti bezárkózásával a nemzetközi idegenforgalom húsz százaléka amúgy is kiesik, ami a mediterrán országok gazdaságát erőteljesen érintheti.

Máltán a bruttó hazai termék (GDP) 14 százalékát hozza az idegenforgalom, Horvátországban és Montenegróban pedig 11 százalék körüli a részaránya. De az ágazat gazdasági részaránya Görögországban több mint 7,5, Portugáliában csaknem 6,5, Spanyolországban majdnem eléri a 6 százalékot, és Olaszországban is nagyobb mint négy százalék.

Az idegenforgalom várható visszaesése a vírus terjedése miatti utazási korlátozások miatt nem csupán az utazási irodákat, de például a vendéglátást, és azon keresztül az élelmiszeripart, illetve a mezőgazdaságot is érinti. 

Ami igazán ijesztő, hogy Olaszországban alig néhány nap alatt háromról 283-ra ugrott a fertőzöttek száma, akik közül heten már meg is haltak. Több tartományt karantén alá helyeztek, így a Milánóhoz közeli Lodiban 47 ezer, Veneto tartományban 3500 ember került vesztegzár alá, összesen 11 település jutott hasonló sorsra, leállt a vasúti és helyi közlekedés, betiltották a tömeges rendezvényeket, és bajnoki focimeccsek is elmaradnak. 

Azért különösen fájó az olasz gazdaságnak a járvány eszkalálódása, mert az ország egyik gazdasági központja, Milánó közelében emelkedett drasztikusan a megbetegedések száma, ami újabb csapás az évek óta növekedési gondokkal küszködő ország számára.

Tőzsdei mélyrepülés a koronavírus miatt: A legnagyobb vesztesek a légitársaságok | Magyar Hang

Az eladósodottság a bruttó hazai termék (GDP) 130 százalékánál is magasabb, a bankrendszer már évek óta komoly nehézségekkel küszködik, a költségvetésnek sem nagyon van mozgástere. Így amennyiben nem sikerül lelassítani a vírus terjedését, igen komoly bajba kerülhet az ország.

S miután az unió és az eurózóna harmadik legnagyobb gazdaságáról van szó, egy komolyabb olasz válság akár az eurózónában is komoly gondokat okozhat, ami aztán tovább terjedhet az egész unióra.

És ez nem minden, hiszen a világgazdaság egyik vezető hatalma, Kína számos gyára leállt, az ellátási láncok a kieső kínai termelés miatt megszakadtak. A Vuhan környékén megtelepedett autóipari gyárak még egyáltalán nem indultak újra, vagy csak részlegesen dolgoznak, több európai autógyár is leállt alkatrészhiány miatt.

Ennek hatását egyelőre még nem lehet felmérni Európára, azon belül is a távol-keleti országgal szoros kapcsolatban lévő német autóiparra. Amennyiben a  német autóipar lelassul – amire azért jó az esély –, azt a szorosan kötődő magyarországi autóipar is megérezheti.