Baranyában is a fideszes haverok vásárolták fel a földet a helybéliek elől

Baranyában is a fideszes haverok vásárolták fel a földet a helybéliek elől

Fotó: Unsplash/Johny Goerend

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ángyán József agrárprofesszor, volt parlamenti államtitkár, a Baranya megyei földárverések esetében is bemutatta, hogy a kormányzati lózungok ellenére hogyan tették lehetetlenné Fidesz-, illetve politika közeli vállalkozók a helyben élő földművesek földvásárlását az állami privatizáció során – írja a Népszava.

Baranyában az elkelt megyei földterület ugyan statisztikailag 198 nyertes árverezőhöz került, de az összesítésből kiderül, hogy a birtokok több mint felét 27 nagy érdekeltség szerezte meg. A helybeli gazdálkodó családok elől a földek jelentős részét – e megye esetében 83 százalékát - más településen élő, tőkeerős árverezők szerezték meg. Baranyában több mint ezer hektárt ráadásul nemcsak hogy nem helybeli, hanem az adott területtől átlagosan negyven kilométerre lakó árverező vásárolt meg. Köztük van a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara magyar-kínai tagozatának elnöke, aki 87 hektár baranyai szántóra több mint 100 kilométer távolságból, Nagykanizsáról csapott le – állapítja meg a jelentés.

Elvitték a földet az alföldiek elől | Magyar Hang

A mintegy 8500 hektár elkelt megyei terület kétharmadát licitálás nélkül, kikiáltási áron szerezték meg a vevők, valódi árverseny a területek kevesebb mint 9 százalékánál alakult csupán ki. Ez részben annak is tulajdonítható, hogy a területek közel egyharmadát olyan nagy, 50–170 hektár közötti – birtoktestek formájában hirdették meg, amelyeknek 250 millió forintos kikiáltási árával a ténylegesen gazdálkodó családok bizonyosan nem rendelkeznek – summázza a szakértő.

A nyertes „földművesek” között Baranyában is találni milliárdos nagyvállalkozókat, kereskedőket, adószakértőket, könyvvizsgálókat, könyvelőket, vendéglátósokat, vadászatszervezőt, szoftverfejlesztő számítástechnikust, informatikust, hidrogeológust vagy éppen tanítót is, de kiugró arányban akad köztük jó néhány politika-közeli szereplő,  polgármester, alpolgármester és számos önkormányzati képviselő is.

Intézményesített földrablás Hajdú-Bihar megyében is | Magyar Hang

A legnagyobb nyertesek között vannak a Baranya megyei közgyűlés Fidesz–KDNP által delegált volt tagjának közvetlen családtagjai, vagy épp Szigetvár független polgármestere és fia, de a kisebb, 50-60 hektáros nyertesek közül ott találjuk Sásd volt fideszes polgármesterjelöltjét, Okorág kormánypárti polgármesterének családtagját, vagy épp Mágocs fideszes alpolgármesterét. Jutott föld szigetvári önkormányzati képviselőnek, csertői polgármesternek, volt bonyhádi alpolgármesternek, vagy épp a Magosz Baranya megyei elnöke közvetlen családtagjának, s a szabadszentkirályi fideszes polgármester édesanyjának is. Beszédes adat, hogy nem a falvak és tanyák népe, hanem szigetvári és pécsi lakosok szerezték meg az elárverezett megyei földek közel egynegyedét.