Évtizedes mélypontra eshet a gazdasági növekedés a koronavírus miatt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelentősen csökken a globális gazdaság növekedési üteme a koronavírus járványnak köszönhetően – olvasható a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezete (OECD) legfrissebb, márciusi jelentésében.

Az intézmény szakértői úgy vélik, a novemberben jelzett 2,9 százalékkal szemben a világgazdaság alig 2,4 százalékos bővülésére lehet számítani. Ez az érték a 2008-as gazdasági világválság óta jelzett legalacsonyabb. Ez azonban csak az optimista számítások szerint lesz így. A pesszimista forgatókönyv szerint  – amennyiben a járvány nem csitul Ázsiában, Európában és Észak-Amerikában – a növekedés tempója akár 1,5 százalékra is visszaeshet. 

A G20, azaz a gazdasági vezető országok esetében a novemberben jelzett 3,2 százalékos növekedéssel szemben csak 2,7 százalék várható, ami jelentős visszaesést jelent a tavalyi 3,1 százalékhoz képest. 

Az euróövezet várható növekedési tempója 0,8 százalék lehet, a novemberi 1,1 százalékos előrejelzéssel szemben, és az Egyesült Államokban is valamivel egy százalék alatt lehet a gazdaság bővülésének tempója. 

Miután a szakértők arra számítanak, hogy Kína az év első három hónapjában túljuthat a járvány csúcsán, a jövő évi kilátásokon 0,3 százalékpontot emeltek, s 2021-re 3,3 százalékos globális növekedéssel számolnak.