A szaúdiak és az oroszok legyilkolnák a palaolaj cégeket

A szaúdiak és az oroszok legyilkolnák a palaolaj cégeket

Olajfúrás (Fotó: pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem árháború zajlik jelenleg az olajpiacon Szaúd-Arábia és Oroszország között, ahogy sokan gondolják, hanem éppen ellenkezőleg, a látszat ellenére a két nagy termelő a háttérben összefogott, hogy amerikai palaolaj cégeket tönkretegyék, ami egyébként Vlagyimir Putyin orosz elnöknek régi célja – nyilatkozta a Magyar Hangnak Róna Péter közgazdász. 

Az Oxfordi Egyetem oktatója elmondta, a koronavírus miatt csökkenő olajkereslet amúgy is a mélybe nyomta az árakat, ezt azonban megfejelte, hogy Oroszország nem támogatta Szaúd-Arábia kezdeményezését, hogy csökkentsék a termelést, válaszul a szaúdiak felmondottnak tekintik a korábbi kartellt, s növelni kezdték a termelést. Az árak néhány nap alatt a korábbi 40-50 dollár közötti hordónkénti árról 30-32 dollárra estek vissza. 

A közgazdász szerint az extra alacsony olajár persze senkinek nem jó, de a legnagyobb gondot az igen gyenge lábakon álló a palaolaj termelő amerikai vállalatok számára jelentenek. 

Ezek a cégek ugyanis messze a legdrágábban termelnek, nekik még a 40 dolláros hordónkénti ár is csak az alap költségeiket fedezi, ilyen ár mellett amortizációra, fejlesztésre, de még a hitelek törlesztésére sem gondolhatnak. Márpedig az elkövetkező három és fél négy évben hozzávetőlegesen 86 milliárd dollárnyi hitelt kellene visszafizetniük. Amennyiben valóban hosszú ideig alacsony marad az olajár, akkor a hitelek törlesztése komoly gondokat okozhat számukra.

Hogy komoly gondba kerülhetnek a palaolaj cégek, azt jól mutatja részvényeik zuhanása, a Conoco értéke például 25 százalékkal esett néhány nap alatt, az Occidental Petroleumé pedig 52 százalékkal. 

A nagyhatalmak versenyt futnak a líbiai olajért | Magyar Hang

A moszkvai próbálkozás után a berlini csúcstalálkozó sem hozott áttörést a líbiai polgárháborúban. A tűzszünet ugyan egyelőre fenntartható, ám a lassan egy éve már Tripolit ostromló Halifa Haftár tábornok láthatóan a teljes győzelemre tör. A rendezést hátráltatja az is, hogy a szemben álló felek mögött álló külföldi hatalmak is versenyt futnak egymással, mégpedig a líbiai olajért.

A számok azt mutatják, az oroszok és a szaúdiak akár hosszabb ideig is bírhatják az alacsony árakat, különösen, ha ezzel kiüthetik a piacról az amerikai versenytársakat. A szaúdiaknál drágábban, hordónként mintegy 50 dollárért termelő oroszok mintegy 520 milliárd dollárt spájzoltak be, ami hosszú időre elegendő számukra, Szaúd-Arábia viszont nagyon alacsony költségen, 10 dollárért állít elő egy hordó olajat. 

A számításoknál ugyanakkor figyelembe kell venni a két ország költségvetését is. Az oroszoknál már a 40 dolláros áron számolva is kiegyensúlyozott lehet az ország költségvetése, a szaúdiaknál viszont ugyanez csak 80 dollárnál mondható el. Abban viszont azonosak az érdekeik, hogy hosszabb távon jót tenne az üzletmenetnek, ha a palaolaj cégek eltűnnének a piacról, hiszen a versenytársak kiütésével, s a koronavírus okozta visszaesést követően ismét szárnyalni kezdhetnek majd az olajárak.

Azt ugyan nem látni, hogy a koronavírus miatti gazdasági lassulás tovább nyomja-e lefelé a olajárakat, az azonban bizonyosnak mondható, hogy az oroszok és a szaúdiak sokkal tovább képesek kezelni az alacsony olajárak okozta kihívásokat, mint a hitelekkel terhelt palaolaj cégek. Az amerikaiak legfeljebb abban reménykedhetnek, hogy amikor nagyon nagy lesz a baj, a szövetségi állam a hónuk alá nyúl majd.