Padlón a forint a jegybanki bejelentést követően

Padlón a forint a jegybanki bejelentést követően

Fémpénz, rajta már a Magyarország felirat

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Napok óta gyengélkedik a forint árfolyama az euróval szemben, s bár már reggel is több mint 340 forintot kellett adni egy euróért, az igazi feketeleves azt követően jött, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hiteltörlesztési moratóriumra szólította fel a magyarországi bankokat. Első körben – még a jegybanki közleményt megelőzően – 342 szintig gyengült nemzeti valutánk, majd a bejelentést követően 348 forintig esett az árfolyam. Később valamelyest visszaerősödött, de jelenleg is 343-345 forint körüli a jegyzés.

A Commerz Bank elemzése szerint eddig 350 forintos eruóárfolyam körül volt a pszichológiai határ, amely megakadályozhatja a további esést, a mai eseményeket követően azonban már a 354-360 forint körül húzza meg elemzésük ugyanezt a határt.

– A mostani forintgyengülés annak köszönhető, hogy a befektetők szabadulni kezdtek a forintkötvényektől. Ez azt jelzi, hogy Olaszországhoz hasonló kockázatokat látnak a magyar papírokban – elemezte a Magyar Hangnak a pillanatnyi helyzetet Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Szavai szerint mostanában nem is nagyon várható változás, amíg tisztábban nem lehet látni a koronavírus-járvány következményeit. A forint esetében ez azt jelenti, hogy árfolyama a jelenlegi szinten marad, azaz 343-345 forintos euró árfolyamra lehet számítani. Az egyetlen pozitívum, hogy a gyenge forint támogatni tudja valamelyest a növekedést, mert a gazdaság – akár csak a világban mindenütt – komoly nehézségekkel kell szembenézzen.