Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Ennyit tudunk most a hiteltörlesztések felfüggesztéséről

Szerző: | 2020. március 18., 15:30 | Belföld, Gazdaság

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy a lakossági és vállalkozói hitelek törlesztését felfüggesztik 2020 végéig. Összegyűjtöttük, mit jelenthet ez a gyakorlatban.

HIRDETÉS - AIP

Amennyiben egy bank úgy dönt, felfüggeszti az adósok törlesztőrészleteinek fizetési kötelezettségét, az nagy könnyebbséget jelent a várhatóan egyre több munka nélkül maradó, vagy kevesebb jövedelemhez jutó családnak.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

Azt egyelőre még nem tudni, hogy a jegybank milyen feltételeket ír elő arra vonatkozóan, hogy a veszélyhelyzet elmúlását követően felszámolhat-e esetleges felárat, plusz kamatot a bank az idén elmaradt törlesztőrészletek fejében. Azt sem tudni, lesznek-e általánosan meghatározott feltételek, vagy a részleteket a bankokra bízzák.

Az MNB moratóriumot kért a lakossági hitelek törlesztésére is | Magyar Hang

Közben újabb történelmi mélypont: egy euróért 350 forintnál is többet kell adni.

Egyelőre az sem világos, milyen ütemezéseben, mekkora összeggel és mennyi idő alatt kell majd visszafizetni a most felfüggesztett törlesztőrészleteket. Az azonban biztos, hogy az elmaradt törlesztőrészleteket valamikor vissza kell majd fizetni.

Az általunk megkeresett bankok egyelőre időt kértek a részleteket illetően, mert először át akarják tekinteni a jegybanki ajánlás részleteit, a bank pillanatnyi helyzetét, hogy mekkora terhet jelent ez számukra, s csak azt követően tudnak a részletekről nyilatkozni.

A Magyar Bankszövetség a lakossági hitelek törlesztésének felfüggesztésével kapcsolatosan még nem nyilatkozott, a vállalati hitelek törlesztési moratóriumára kiadott MNB-felhívást követően azonban közleményt adott ki. Ebben jelezték, valóban vannak olyan területek, ahol indokolt a törlesztési kötelezettség felfüggesztése, más területeken viszont – a részletek kifejtése nélkül – egyéb adós segítő eszközöket emlegetnek. A levélben arról is szó van, hogy az önhibájukon kívül bajba került, hitellel rendelkező családok és vállalatok pénzügyi helyzetének stabilizálásán is dolgoznak. Részletekbe azonban itt sem bocsátkoznak, közlik viszont, hogy gazdaságvédő csomagjukat eljuttatták a kormányhoz.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: hiteltörlesztési moratórium, Magyar Bankszövetség, Magyar Nemzeti Bank


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Hirdetés

HIRDETÉS

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Vörös tér, Budapest

Pin It on Pinterest