Leáll az esztergomi Suzuki- és a kecskeméti Mercedes-gyár is

Leáll az esztergomi Suzuki- és a kecskeméti Mercedes-gyár is

Festésre készítik elő a karosszériákat a Suzuki esztergomi gyárában 2011. július 14-én, ahol legyártották a kétmilliomodik gépkocsit (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Suzuki Zrt. vezetése 2020. március 23-tól április 3-ig az esztergomi gyártás leállítása mellett döntött – közölte a cég szerdán az MTI-vel. A társaság a döntést a koronavírus-járvány terjedésének növekvő kockázatával indokolta.

Az autógyár kedden jelentette be, hogy a termelésben a délelőttös műszakot megtartják, a délutános műszakot törölték, a 60 év felettiek nem állhatnak munkába. A tervezett leállás 3200 dolgozót érint.

Az Audi már kedden jelezte, a járvány miatt leáll a magyarországi termeléssel. A cég a fertőzés terjedése mellett azzal indokolta a leállást, hogy a Volkswagen-konszern legtöbb telephelyén szintén felfüggesztik a termelést.

Leáll a 13 ezer embert foglalkoztató győri Audi | Magyar Hang

A cég a fertőzés terjedése mellett azzal indokolta a leállást, hogy a Volkswagen-konszern legtöbb telephelyén szintén felfüggesztik a termelést.

FRISS: Cikkünk megjelenése után a BMW-nél is közölték, a koronavírus-járvány miatt felfüggeszti a termelést Európában. Oliver Zipse, a bajor vállalat igazgatótanácsának elnöke müncheni tájékoztatóján kiemelte, hogy sok autókereskedő már bezárt Európában, hiszen „sok termékhez hasonlóan az autók iránti kereslet is jelentősen süllyed” a következő időszakban, a BMW pedig az értékesítési előrejelzésekhez igazítja a termelést. Így szerdától leállítják a gyártást az európai üzemekben és a dél-afrikai Rosslynban, várhatóan egy hónapra, április 19-ig.

A Portfolio közben arról jelentett, hogy a győri Audi-gyár és az esztergomi Suzuki-gyár után a kecskeméti Mercedes is bejelentetette hivatalosan: legkésőbb jövő hétfőtől, előreláthatólag két hétig leállítja termelését. A vállalat ugyanis hivatalos tájékoztatójában közölte: a döntés a kecskeméti gyárat is érinti, amely legkésőbb hétfőtől, előre láthatólag két hétre megszakítja a munkát. Hozzátették, a kecskeméti gyár megteszi a szükséges lépéseket munkatársai védelme érdekében, hogy megelőzze a fertőzést és visszaszorítsa a járvány továbbterjedését. Azon munkavállalóink, akiknek munkaköre ezt lehetővé teszi, hétfő óta otthonról dolgoznak. Azon kollégák, akiknél ez nem megoldható, viszont a gyermekük felügyelete miatt mégis otthon kell maradniuk, erre a hétre szabadságot vehettek igénybe.