Bártfai-Mager Andrea miniszter interjúban magyarázta, miért vették meg a mátrai erőművet

Bártfai-Mager Andrea miniszter interjúban magyarázta, miért vették meg a mátrai erőművet

(Fotó: Mátrai Erőmű/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Keveset hallani Bártfai-Mager Andrea, nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert nyilatkozni. Ma délután azonban a kormánypárti médiaalapítványhoz (Kesma) tartozó Origo.hu ismeretlen szerzőjének adott interjút a Mátrai Erőmű Zrt. megvásárlásáról – aznap, amikor lezárult a tulajdonosváltás.

A miniszter az interjúban lényegében megismételte azokat az állításokat és a megvásárlása mellett szóló érveket, amelyeket Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztertől a mai kormányinfón is lehetett hallani.

Bártfai-Mager Andrea világossá tette: a mátrai erőművet nem zárják be, mert 2025-ig nincs alternatívája. – A lignites blokkjainak mindaddig üzemben kell maradniuk, amíg a magyar villamosenergia-rendszer biztonsága átviteli hálózati fejlesztésekkel nem erősödik meg – fogalmazott, hozzátéve, hogy az erőmű nélkül egyrészt több villamosenergiát kellene importálni, másrészt ellátásbiztonsági kockázatnövekedést, hálózati problémákat is okozhatna az erőmű leállítása. Ez adja ugyanis a hazai villamosenergia-termelés 15 százalékát.

Lezárult az üzlet: az állam megvette Mészárostól a Mátrai Erőművet | Magyar Hang

A kormány lezárta a Mátrai Erőmű megvásárlásával kapcsolatos tranzakciót – közölte a Miniszterelnökség vezetője csütörtökön a kormányinfón.

Arról is beszélt a miniszter, hogy az erőmű működésének társadalmi, nemzetgazdasági hatásai is vannak. A visontai erőmű a régió kiemelt foglalkoztatója, közvetlenül és közvetve több ezer munkahelyet teremt, a költségvetés számára pedig több tíz milliárdos bevételt termel a különféle adók, járulékok, és a szén-dioxid-kvóta befizetések formájában. Úgy fogalmazott, hogy az állam innovációs kihívásként tekint az erőműre, mivel ellátásbiztonsági és klímavédelmi szempontoknak is megfelelő technológiai átalakítása a célja.

Azt Gulyás Gergely is bejelentette, az hogy erőmű ára 17,44 milliárd forint volt. Az interjúban megkérdezték Bártfai-Mager Andreától, szerint helyes-e, hogy „ekkora összeggel támogatja az állam a jelenlegi helyzetben az erőmű megvásárlását”. Azt felelte, hogy piaci tranzakció jött létre, a pénzösszeg nem támogatás. Azt mondta, hogy a vételár alapja független nemzetközi tanácsadó cég által végzett, üzleti tervből kiinduló vállalatértékelés, a vételár a felek közötti tárgyalások eredményeként alakul ki, amely a piacgazdasági szereplő követelményeinek is megfelel. Hozzátette, hogy az állami tulajdonú MVM Zrt. az erőművet birtokló Status Power Invest Kft.-t, a Geosol Kft-t., illetve a visontai és bükkábrányi lignitbányákat társasági forrásból vásárolta meg.

Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos nagyvállalkozóról, akinek az utóbbi években az érdekeltségébe tartozott a Mátrai Erőmű Zrt. többségi tulajdonrésze, nem esett szó az interjúban. Arról sem, hogy 2017-ben és 2018-ban is veszteséges volt a működtetése a szén-dioxid-kvóta drágulása miatt. Ez azonban nem volt akadálya annak, hogy osztalékot vegyenek ki belőle, aminek nagy része a többségi tulajdonost illette.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.