Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP

Bártfai-Mager Andrea miniszter interjúban magyarázta, miért vették meg a mátrai erőművet

Szerző: | 2020. március 26., 20:14 | Gazdaság

(Fotó: Mátrai Erőmű/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Keveset hallani Bártfai-Mager Andrea, nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert nyilatkozni. Ma délután azonban a kormánypárti médiaalapítványhoz (Kesma) tartozó Origo.hu ismeretlen szerzőjének adott interjút a Mátrai Erőmű Zrt. megvásárlásáról – aznap, amikor lezárult a tulajdonosváltás.

HIRDETÉS - AIP

A miniszter az interjúban lényegében megismételte azokat az állításokat és a megvásárlása mellett szóló érveket, amelyeket Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztertől a mai kormányinfón is lehetett hallani.

Bártfai-Mager Andrea világossá tette: a mátrai erőművet nem zárják be, mert 2025-ig nincs alternatívája. – A lignites blokkjainak mindaddig üzemben kell maradniuk, amíg a magyar villamosenergia-rendszer biztonsága átviteli hálózati fejlesztésekkel nem erősödik meg – fogalmazott, hozzátéve, hogy az erőmű nélkül egyrészt több villamosenergiát kellene importálni, másrészt ellátásbiztonsági kockázatnövekedést, hálózati problémákat is okozhatna az erőmű leállítása. Ez adja ugyanis a hazai villamosenergia-termelés 15 százalékát.

Lezárult az üzlet: az állam megvette Mészárostól a Mátrai Erőművet | Magyar Hang

A kormány lezárta a Mátrai Erőmű megvásárlásával kapcsolatos tranzakciót – közölte a Miniszterelnökség vezetője csütörtökön a kormányinfón.

Arról is beszélt a miniszter, hogy az erőmű működésének társadalmi, nemzetgazdasági hatásai is vannak. A visontai erőmű a régió kiemelt foglalkoztatója, közvetlenül és közvetve több ezer munkahelyet teremt, a költségvetés számára pedig több tíz milliárdos bevételt termel a különféle adók, járulékok, és a szén-dioxid-kvóta befizetések formájában. Úgy fogalmazott, hogy az állam innovációs kihívásként tekint az erőműre, mivel ellátásbiztonsági és klímavédelmi szempontoknak is megfelelő technológiai átalakítása a célja.

Azt Gulyás Gergely is bejelentette, az hogy erőmű ára 17,44 milliárd forint volt. Az interjúban megkérdezték Bártfai-Mager Andreától, szerint helyes-e, hogy „ekkora összeggel támogatja az állam a jelenlegi helyzetben az erőmű megvásárlását”. Azt felelte, hogy piaci tranzakció jött létre, a pénzösszeg nem támogatás. Azt mondta, hogy a vételár alapja független nemzetközi tanácsadó cég által végzett, üzleti tervből kiinduló vállalatértékelés, a vételár a felek közötti tárgyalások eredményeként alakul ki, amely a piacgazdasági szereplő követelményeinek is megfelel. Hozzátette, hogy az állami tulajdonú MVM Zrt. az erőművet birtokló Status Power Invest Kft.-t, a Geosol Kft-t., illetve a visontai és bükkábrányi lignitbányákat társasági forrásból vásárolta meg.

Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos nagyvállalkozóról, akinek az utóbbi években az érdekeltségébe tartozott a Mátrai Erőmű Zrt. többségi tulajdonrésze, nem esett szó az interjúban. Arról sem, hogy 2017-ben és 2018-ban is veszteséges volt a működtetése a szén-dioxid-kvóta drágulása miatt. Ez azonban nem volt akadálya annak, hogy osztalékot vegyenek ki belőle, aminek nagy része a többségi tulajdonost illette.

Címkék: Bártfai-Mager Andrea, interjú, mátrai erőmű, miniszter, MVM Zrt.


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet, meg minden

#034 Morcsányi Géza – Majdnem takarásban

#034 Morcsányi Géza – Majdnem takarásban

Testről és lélekről a rivalda innenső és túlsó oldalán.

Pin It on Pinterest