Parragh: Ki kellene terjeszteni az adókedvezményt az összes katás vállalkozóra

Parragh: Ki kellene terjeszteni az adókedvezményt az összes katás vállalkozóra

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke beszédet mond a kamara gazdasági évnyitóján az InterContinental Budapest szállóban 2020. március 10-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy az eddig mintegy 84 ezer katás vállalkozó számára biztosított négyhavi adóelengedést az adózási formát választó összes vállalkozóra kiterjesszük – nyilatkozta a Magyar Hangnak Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hangsúlyozta, nagyon sok esetben ugyanis kényszervállalkozásokról – azaz rejtett munkaviszonyról – van szó. Ezeket a vállalkozókat megbízási szerződéssel foglalkoztatták, és most, a válság idején egyetlen tollvonással elbocsáthatják őket azok a nagyobb cégek, akik eddig az adózási forma alkalmazásával jelentősen csökkentették költségvetési befizetési kötelezettségüket. 

– Nem véletlen, hogy az adózási forma felülvizsgálatát kezdeményezte a kamara. Bár erre a járványhelyzet miatt várhatóan egyelőre nem kerül sor, de hosszabb távon mindenképpen meg kell tenni ezt a lépést – tette hozzá.

Zsiday Viktor: Nagyságrendekkel több pénzt, ezer milliárdokat kellene juttatni a gazdaságba | Magyar Hang

Ismert, hogy a kormány közelmúltban bejelentett döntése értelmében számos szakmában nem kell befizetni a katázó vállalkozásoknak a márciustól júniusig terjedő négy hónapban az egyébként havi 25-50-75 ezer forintos adót.

Az alábbiakban közöljük azokat a szakmákat, ahol pillanatnyilag érvényesíteni lehet a kormány által bevezetett adókedvezményt: taxis személyszállítás, fodrászat, szépségápolás, festés, üvegezés, egyéb humán-egészségügyi ellátás, villanyszerelés, fizikai közérzetet javító szolgáltatás, előadó-művészet, víz-, gáz-, fűtés-, légkondicionáló-szerelés, szakorvosi járóbeteg-ellátás, épületasztalos-szerkezet szerelése, sport, szabadidős képzés, tetőfedés, tetőszerkezet-építés, általános járóbeteg-ellátás, padló-, falburkolás, fogorvosi járóbeteg-ellátás, előadó-művészetet kiegészítő tevékenység, egyéb sporttevékenység, fekvőbeteg-ellátás, konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése, üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás, testedzési szolgáltatás, egyéb vendéglátás, egyéb szálláshely-szolgáltatás, szerencsejáték, fogadás, idősek, fogyatékosok szociális ellátása bentlakás nélkül és szállodai szolgáltatás.