Itt a márciusi munkanélküliségi adat

Itt a márciusi munkanélküliségi adat

Acélgyári munkások tüntetése 2003-ban (Fotó: REUTERS/Balogh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Márciusban 281 ezerre nőtt az álláskeresők száma Magyarországon – írja a Portfolio a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) oldalára feltöltött egyik adattábla alapján, a szervezet ugyanakkor egyelőre nem jelentkezett szokásos elemzésével.

A februári adathoz képest ez 17 ezer fős növekedést jelent, azonban részben ciklikus tényezők is közrejátszhattak az emelkedésben. Az álláskeresők aránya az aktív népességhez képest márciusban 6 százalékra emelkedett az előző havi 5,7 százalékról. Az előző év azonos időszakához képest egyelőre csak mérsékelt emelkedést láthatunk az álláskeresők számában.

Ami a korcsoportos megoszlást illeti, majdnem minden korosztályban emelkedett az álláskeresők száma, a legnagyobb, mintegy 5000 fős havi emelkedést az 55 év felettieknél láthatjuk. A legnagyobb mértékben az alacsony végzettségűek veszítették el az állásukat, mintegy 9000-rel nőtt az esetükben a munkanélküliek tábora, felsőfokú végzettségűek közül viszont alig váltak munkanélkülivé – írja a Portfolio.

A nagy ugrás az áprilisi adatban várható, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter április 4-én arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány alatt addig körülbelül 30 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma, április elejétől a munkahelyüket elveszítők száma napi 4 ezer körüli. A 30 ezres adat ugyanakkor nem azt jelenti, hogy csak ennyien veszítették el az állásukat – hívta fel a figyelmet a miniszter, hozzátéve: a korábbi 70 ezer szabad munkahely száma 40-50 ezer közöttire csökkent.