Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Különleges gazdasági övezetekkel szervezné át az iparűzési adóbevételek újraosztását a kormány

Szerző: | 2020. május 13., 14:47 | Gazdaság

Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. július 8-án. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A megyei önkormányzatok fennhatósága alá kerülhetnek az önkormányzatoktól azok az ipari területek, amelyeken 5 milliárd forintnál nagyobb költségigényű, munkahelyteremtő és –megtartó beruházás készül. Ezt tartalmazza az az új törvényjavaslat, amelyet keddről szerdára virradó éjjel nyújtott be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes – hívja fel a figyelmet cikkében az Atv.hu.

HIRDETÉS - AIP

A javaslat értelmében a különleges gazdasági övezetté nyilvánított terület a beruházás helyszínére és közvetlen környezetére terjed ki. Ennek feltétele az lenne, hogy a kormány az adott beruházást nyilvánítsa nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé, az vagy a bővítés legalább 5 milliárd forint teljes költségigényű legyen, legyen gazdasági kihatása a megye területének jelentős részére, és a munkahelyek tömeges elvesztésének elkerülését, vagy új munkahelyek létesítését szolgálja.

Az indoklás szerint erre azért van szükség, mert a különleges gazdasági övezetek hatása túlmutat az adott önkormányzat határain. A Semjén Zsolt által benyújtott, de Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által jegyzett javaslat szerint ez a megoldás arányosabb elosztást tesz lehetővé a megyén belül. A megyei önkormányzathoz befolyó adóbevételt ennek érdekében a – megyei gazdasági, foglalkoztatási viszonyok tekintetében megfelelő ismeretekkel rendelkező – megyei önkormányzat célzottan tudná felhasználni a megyében fekvő, különösen a beruházással érintett települések területén.

Alkotmánybírósághoz fordul Göd polgármestere a Samsung-ügy miatt | Magyar Hang

A városvezető korábban halálos ítéletnek nevezte a kormány intézkedését.

Az Atv.hu cikke arra emlékeztetett, hogy az ellenzéki vezetésű Göd területén a veszélyhelyzet adta lehetőséggel élve rendeletben különleges gazdasági övezetté nyilvánított egy ipari területet, ahol a Samsung épít gyárat 300 milliárd forint értékű beruházással. Itt majd elektromos autókhoz akkumlátorokat fognak gyártani.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Göd, Gulyás Gergely, különleges gazdasági övezet, megyei önkormányzat, Semjén Zsolt


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Ferber Katalin

Fotó: Az élet, meg minden

Árnyék podcast – Öngól

Pin It on Pinterest