9 milliárdot fizetnek érte az adófizetők, hogy Palkovicsék tanácsokat kapjanak a Századvégtől

9 milliárdot fizetnek érte az adófizetők, hogy Palkovicsék tanácsokat kapjanak a Századvégtől

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter egy januári sajtótájékoztatón (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb nagy sikert tudhat maga mögött a kormányközeli agytröszt, az elemzéseivel rendre a Fidesz politikáját kisegítő Századvég. Kétszeresen is, derült ki a 24.hu cikkéből: a Századvég Politikai Iskola Alapítvány és a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. közösen nyerte el az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) nettó 9,3 milliárdos közbeszerzését. Ezt szakpolitikai tanácsadásra írták ki, 2020 és 2022 között kell majd teljesítenie a Századvégnek és a Századvégnek.

Ahogy a 24 említi, a Századvég havi legalább ezer órában oszt stratégiai tanácsokat, éves szinten 12 stratégiai tanulmányt készít, folyamatos közvélemény-kutatásaival pedig a kormány (és így a Fidesz–KDNP) politikájának alakulásához, aktuális irányváltásaihoz járul hozzá.

Nem először jártak sikerrel a századvégesek, már 2015 októberében is őket választotta az innovációs minisztérium szakpolitikai tanácsadásra. Ekkor még csak nettó 4,8 milliárdot vihettek haza. A most megkapott összeget évre lebontva kapják meg: idén nettó 2,9 milliárdot, jövőre és 2022-ben pedig 3,2-3,2-t. És nem kell aggódni, kapott ezen túl is pénzt már a Századvég az ITM-től. Másfél éve például egy 1,4 milliárdos megbízást, amit az EU28+-ra és időskutatásra nyertek el.

A Századvég állandó alvállalkozóként szolgálja ki a kormány kommunikációját segítő Balásy Gyula cégeit, továbbá a lobbizásra szánt pénzekből is jut neki bőven forrás.

A Századvég Konjunktúrakutató Zrt.-t tavaly hozta létre Fűrész Gábor, aki egyébként a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója. Az alapítvány ügyvezetője 2005-től a későbbi fideszes kormányszóvivő, Giró-Szász András volt, és a korábbi londoni nagykövet, Szalay-Bobrovniczky Kristóf is fontos szerepet töltött be az alapítványnál és a gazdaságkutatónál.