Betétdíjassá teheti a kormány a PET-palackokat

Betétdíjassá teheti a kormány a PET-palackokat

(Fotó: Max Pixel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Attól félek, hogy itt még csak most kezdődik a feketeleves: visszaesett az élelmiszer kiskereskedelem például, és ha az visszaesik, akkor van igazán nagy baj a gazdaságban – mondta a Pénzcentrumnak Balogh Levente, a Szentkirályi Ásványvíz tulajdonos-ügyvezetője a járványt követő gazdasági válságról. – Ha az emberek már élelmiszert, ásványvizet, innivalót sem nagyon vesznek maguknak, az kihat az összes iparágra. Nem csak az élelmiszeriparra gondolok, máshonnan is hallom, az autóiparban, elektronikában is elkezdődtek a problémák. Szerencsétlen vendéglátósok is hiába nyitottak ki, kevés a fogyasztó, nincs vásárló.

Balogh Levente az egyszer használatos műanyagok kapcsán úgy fogalmazott, hogy „a PET-palack a legkörnyezetbarátabb csomagolóanyag a világon”. A cége már 2007-ben olyan fröccsöntő gépet vásárolt, amivel új palackot lehetett gyártani a regéikből. – Nem a kibocsájtókat, a gyártókat kell büntetni, szidni, hanem a szemetelőket. Nem beszélni kell a környezetvédelemről, hanem tenni érte: ha a PET-palackot szelektíven összegyűjtik, és visszajuttatják a gyártókhoz, azok még örülnek is neki, egy ilyen palackból 8-10 alkalommal tudnak újat készíteni – mondta.

Van ugyanakkor rossz tulajdonsága is a PET-palackoknak Balogh szerint, mégpedig az, hogy „úsznak a folyók, tavak, óceánok felszínén”. Ez ugyanakkor nem is feltétlenül hátrány, „mert könnyen össze lehet gyűjteni, és ugyanúgy vissza lehet vinni a gyártókhoz újrahasznosításra”. – A PET-palackot abszolút támogatni kell, csak legyen megoldva a visszagyűjtése – foglalta össze az üzletember.

Először találtak mikroműanyagot ragadozó madarak szervezetében | Magyar Hang

– Csehországban, Szlovákiában már egy törvényjavaslat elkészítésében is rész vállaltunk, ami a palackok betétdíjassá tételére irányult, ezeket már el is fogadták – tette hozzá. – Így ösztönzik a fogyasztót arra, hogy ne a folyóba, kukába dobja a PET-palackot, hanem vigye vissza az üzletbe, ahol pénzt kap vissza érte. Bár a világ műanyagszemét-termelésének csak nagyjából három százalékát adják a PET-palackok, de ez is egy probléma, amit meg kell oldani. És van is rá megoldás, egy ilyen egyszerű dologgal, mint a betétdíj, amit az USA-ban már egyébként vagy 10 éve bevezettek. Kelet-Európában ezzel most kezdtek foglalkozni.

Balogh elárulta, hogy már a magyar kormánnyal is egyeztetnek arról, hogy a vonatkozó törvényt megfelelő módon ki lehessen dolgozni, és itthon is betétdíjasok legyenek a PET-palackok.

Mint ismert, a kormány elhalasztotta az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szóló törvény módosítását. Azzal magyarázták a lépést, hogy bár elkötelezettek a környezetromboló termékek hazai korlátozása mellett, de a járvány miatt nehéz helyzetbe került hazai műanyagipari vállalkozások lélegzetvételhez kell, hogy jussanak. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleményben cáfolta az „ellenzéki pártok és egyes sajtóorgánumok” véleményét, mely szerint a gazdasági érdekek felülírták a környezetvédelmi szempontokat. Mint írták, a kormány cselekszik a tiszta Magyarországért, a teremtett környezet védelméért. Folytatódik az egyszer használatos műanyagok 2021-ben megkezdődő kivezetése, a környezetkímélő helyettesítő termékek kifejlesztése, elterjesztése érdekében.