Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Lakásbérlet: Brüsszelben olcsóbb egy háromszobás lakás, mint Budapesten

Szerző: | 2020. június 29., 11:00 | Featured, Gazdaság

Panellakások az óbudai Flórián téren (Fotó: Balogh Roland/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus-járvány miatti pangásnak vége, ismét fellendülőben a lakások iránti kereslet – olvasható az Ingatlan.com friss elemzésében. – Júniusban az egy évvel korábbinál 53 százalékkal többen kerestek lakást, a komolyabb érdeklődés azonban, vagyis aki nemcsak a keresőben nézi meg a lakást, hanem fel is hívja az eladót, már jóval kevesebb, alig valamivel több, mint egy évvel ezelőtt. 

HIRDETÉS - AIP

Ennek ellenére nem felhőtlen az eladók kedve sem, hiszen jellemzően nem engednek az árból, pedig már tavaly változásnak indult a piaci trend, amikor megjelent a pénzpiacon a kiemelkedő kamatozású lakossági állampapír, a MÁP+, amely elszívta a befektetők egy részét a lakáspiacról. 

Balogh László, az Ingatlan.com vezető elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre inkább növekszik az olló a vásárlási kedv és a tényleges kereslet fizetőképessége között. Így hiába a lakáskeresők nagy száma, ha az érdeklődők nem tudják megfizetni a magasban maradó árakat. A jelek szerint az eladók nem akarják észrevenni, hogy már tavaly év végén esésnek indultak az árak, s ezt fejelte meg a koronavírus-járvány miatti bizonytalanság.

Az elemző szerint hiába a korlátozások lazítása, egyelőre nem tudni még, mikor zökken vissza az élet a normál kerékvágásba, mikor és hogyan indul újra a gazdaság, mekkora marad a munkanélküliség. hogyan alakulnak a fizetések. 

Az európai lakásbérleti piacról szóló Eurostat elemzés eközben néhány furcsaságot is produkált. Ezek közül a legmeglepőbb, hogy Brüsszelben egy jól felszerelt, háromszobás lakást olcsóbban lehet bérelni, mint Budapesten.

Az elemzést ismertető Duna House arra is felhívja a figyelmet, hogy bár tavaly igen nagy mértékben, hozzávetőlegesen 15 százalékkal nőttek a bérleti díjak a magyar fővárosban, még így is viszonylag alacsonyak uniós összevetésben. Londonban például kétszer annyit kell fizetni egy átlagos lakás használatáért, mint Budapesten. Ugyanakkor az is tény, hogy a koronavírus-járvány miatti korlátozások és a gazdasági visszaesés jelentősen befolyásolta a lakásbérleti díjakat, az egész évre vonatkozó következtetések levonását még korai volna megtenni.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Balogh László, Bécs, Brüsszel, Budapest, Duna House, Eurostat, ingatlan.com, koronavírus-járvány, Lakásbérlet, MÁP+


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Kötöttfogás Extra

Támogasson minket!

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Árnyék podcast – Mikor lépünk ki az EU-ból?

Az élet meg minden podcast – Zubreczki Dávid

Pin It on Pinterest