301 milliárd forintot húzott ki a kormány a Gazdaságvédelmi Alapból

301 milliárd forintot húzott ki a kormány a Gazdaságvédelmi Alapból

Fotó: Unsplash/Michael Longmire

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Folyamatosan szabadítja fel a kormány a Gazdaságvédelmi Alapot. Most éppen 301 milliárd forintot átcsoportosításáról döntöttek, többek között ebből fizetik ki a gyöngyöspatai romák kártérítését is az önkormányzat és a tankerület helyett – írja az Mfor.hu. Az átcsoportosításokról szóló kormányhatározat a kedd éjszakai Magyar Közlönyben jelent meg.

Az átrendezés nyomán a legtöbb pénz, 66 milliárd forint a Magyar Falu Programra megy – ebből 40 milliárd az alprogramok támogatására, 22 milliárd pedig a Falusi Útalapba kerül. A második legtöbb pénzt az autóbusszal végzett személyszállítási közszolgáltatások költségtérítésére csoportosítják át, ide 32,6 milliárd forint kerül. 25 milliárd forintot kap a külgazdaság fejlesztése.

Mint írják, több mint 30 milliárd forint kerül át az állami vagyonnal kapcsolatos bevételek és kiadások fejezetbe, ebből 20 milliárd az NHKV (a nemzeti kukaholding) támogatására megy, 7,7 milliárd pedig a Nemzeti Vagyonkezelő beruházásaira. Paks II. Atomerőmű Zrt. tőkeemelésére 15,1 milliárd forint jut. Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat összesen 11 milliárd forintot kap.

Emlékeztetnek, május végén egyetlen kormányhatározattal 126 milliárd forintot vettek ki a Gazdaságvédelmi Alapból. Az intézkedés nagy nyertesei akkor a honvédség és a sport ágazata volt, június végén még bátrabban nyúltak hozzá, 191,2 milliárd forintot csoportosítottak át.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.