Júniusban újabb 13 ezren veszíthették el az állásukat

Júniusban újabb 13 ezren veszíthették el az állásukat

Üres áruházi polcok (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus-járvány kitörése óta már 112 290-en, júniusban is 13 ezren vesztették el az állásukat Magyarországon – írta az Mfor. Mindez a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat hétfőn délelőtt közzétett jelentéséből derült ki, ami szerint már 376 290-en vannak a regisztrált álláskeresők, amiből kicsivel több mint 112 ezren március óta váltak azzá. A lap szerint ez az adat viszont csalóka, a valóságban jóval többen lehetnek. Viszont vagy azért nem jelentkeztek, mert nem felelnek meg a nyilvántartásba vétel feltételeinek, vagy a piaci nehézségek miatt felhagytak az álláskereséssel.

A regisztrált álláskeresők száma tekintetében hároméves csúcsnál tartunk, ennél többen 2017 márciusában voltak Magyarországon.

A májusinál is többen voltak az adatok szerint érintettek csoportos leépítésben. Míg májusban 2262, addig júniusban 2307 embertől váltak meg így a cégek. Ezek a leépítések főleg a mezőgazdasági és erdészeti gépek gyártásán, a közúti áruszállításban, az alumínium- és az egyéb műanyag termékek gyártásában voltak tetten érhetők.

Viszont eközben az új munkahelyek száma is növekszik. Júniusban több mint 35 ezer új lehetőség adódott, ez majdnem a duplája az előző havinak, és még a tavalyi júniusi szintet is meghaladja. Ezek közt körülbelül 23,5 ezer államilag támogatott állás, tehát valójában közfoglalkoztatási programra vonatkozik, míg 11 461 támogatás nélkül jött létre.

A Blokkk.com nyomán közben a HVG.hu azt írta, idén májusban nagyjából negyvenezerrel kevesebben dolgoztak a boltokban, mint egy évvel korábban. Áprilisban 22 ezerrel, egy hónappal később pedig további 18,8 ezerrel csökkent a foglalkoztatottság. Júniusi adatok még nincsenek.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) eközben hétfőn azért azt közölte, ötödik hete csökken a regisztrált álláskeresők száma. Mindez György László szerint a munkahely-teremtő bértámogatási program eredménye, ami csaknem 38 900 új munkahely létrejöttéhez járul hozzá. A gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár az MTI által idézett sajtótájékoztatóján tíz évvel korábbi adatokhoz nyúlt vissza: mint mondta, ahhoz képest júniusban 742 ezerrel többen dolgoztak a magyar gazdaságban. Júniusban szerinte pedig 12 ezerrel többen, mint januárban. György Attila hozzátette, a gazdaságvédelmi akcióterv keretében csaknem 920 ezer munkavállalót támogatnak valamilyen módon.