Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Zsiday Viktor: Menekülni kell a pénzből

Szerző: | 2020. augusztus 06., 14:50 | Gazdaság

Zsiday Viktor (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A befektetési szakember arról ír a blogján, hogy a koronavírus-járvány kapcsán a jegybankok a korábbiaknál is agresszívabb pénznyomtatásba kezdtek. Ami még ennél is fontosabb, úgy tűnik, az államok elfogadták azt az alapvetést, hogy költségvetési hiányuk bármekkora lehet, azt a jegybank úgyis megfinanszírozza, tehát korlátlan méretű pénzszaporításba kezdtek. Emellett még azt is megígérték (explicit vagy implicit módon) a nagy jegybankok, hogy akkor sem emelnek kamatot, ha majd valamikor megnő az infláció.

HIRDETÉS - AIP

Zsiday szerint ebből az következik, hogy menekülni kell a pénzből. Ha ugyanis a kormányzatok képesek és hajlandók is bármennyi pénzt nyomtatni, akkor a pénz értékét veszíti mindennel szemben. Kamata sokáig nem lesz, viszont egyre többet állítanak elő belőle, tehát egyre értéktelenebbé válik. Ennek a percepciónak köszönhető, hogy a befektetők alternatívát keresnek: gyakorlatilag bármit. „Minden jobb, mint a szakmányban gyártott, és rájuk borított pénz” – véli Zsiday, aki szerint ez az oka annak is, hogy az arany most olyan népszerű befektetési eszköz. 

Úgy látja, hogy azoknak az országoknak a pénze fog felértékelődni, ahol van némi költségvetési fegyelem (ilyen elsősorban Európa). Ez akár a forint komolyabb erősödéséhez is vezethetne hosszabb távon, ha nem veszünk össze teljesen az EU-val, és nem vágnánk le a kamatot – fogalmaz a szakember.

Mivel a következő hónapokban valószínűleg továbbra is a pénznyomtatás és a hatalmas költségvetési hiányok, azaz a pénzszaporítás lesz a téma, ezért esélyes, hogy a fenti trendek hátszele, alapvetése fennmarad még egy ideig. „A pénz rossz, sok van belőle, semmit nem hoz, és nem kell” – ismétli meg, majd hozzáteszi: ezért tűnik jobbnak minden más befektetési lehetőség, amely bármiféle kicsit pozitív kilátással kecsegtet.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: arany, Európai Unió, jegybank, költségvetési hiány, Zsiday Viktor


Orbán: be van oltva 3,5 millió ember, nyithatnak a teraszok

Orbán: be van oltva 3,5 millió ember, nyithatnak a teraszok

Orbán Viktor Facebook-oldalára tettek fel egy rajzfilmes eszközökkel operáló, győzelmi zenei aláfestésű videót, amelyben azt írják, hogy be van oltva 3,5 millió magyar ember (legalább egyszer, ami nem jelent teljes védelmet – de ezt csak mi tesszük hozzá), így...

NER típusú találkozások

NER típusú találkozások

Talán csak a magyar közélet járványszerűen terjedő (politikai) paranoiájának mellékhatása, de mostanában gyakran eljátszom a gondolattal, hogy miként jellemezném az Orbán-rendszert egy véletlenül a bolygónkra tévedő földönkívülinek.

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Ferber Katalin

Fotó: Az élet, meg minden

Árnyék podcast – Öngól

Pin It on Pinterest