HIRDETÉS
HIRDETÉS

Szakszervezetek: A német kurzarbeitet kellene bevezetni idehaza is

Szerző: | 2020. szeptember 05., 16:29 | Gazdaság

(Fotó: Pixabay/kschneider2991)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Magasabb bértámogatást kértek a munkaadók a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumán. A tanácskozást a szakszervezetek kezdeményezték, miután újra erősödni kezdett a koronavírus-járvány.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke az InfoRádiónak azt mondta: a kormány a szeptember közepére ígért új gazdaságvédelmi intézkedéscsomagot, és ennek részeként a már nem igényelhető munkahely-védelmi bértámogatáshoz hasonló segítséget is kilátásba helyezett. Ennek elemeiről részleteket azonban nem osztottak meg velük – idézi a szakszervezeti vezetőt az Infostart.hu.

Szerinte abban minden érintett egyetért, hogy a munkahely-megtartó és bértámogató programot is folytatni kell, de leginkább az utóbbit, a kurzarbeit formájában. A kurzarbeit lényege, hogy a kormány a koronavírus okozta leállások miatt csak részmunkaidőben foglalkoztatott munkások bérének egy részét átvállalja, így a cégek meg tudják tartani a dolgozóikat. 

„Ismételten a szállodaipar, a légi közlekedés és a vendéglátás fog súlyos helyzetbe kerülni. Nagyvárosokban, konkrétan Budapesten a szállodák le fognak állni, be fognak zárni, elég sok munkavállalót lehetetlen helyzetbe hozva” – figyelmeztetett Palkovics Imre.

Mint elmondta, a munkaadók olyan javaslatot tettek le az asztalra, miszerint német példára a teljes kiesett bér 60 százalékát kellene fizetni, nem pedig a kieső 50 százalék 70 százalékát. Ezzel Palkovics Imre is egyetért, hiszen így lehetne fenntartani a foglalkoztatást.

A munka törvénykönyve közelgő módosításáról – például az egyeztetési kötelezettségről home office-ügyben – elmondta, a kényszer olyan változtatásokat hozott, amelyekben vannak pozitív elemek. „A kormány szabályozni akarja ezt a területet, a koncepciót mind a munkaadók, mind a munkavállalók elfogadhatónak tartják” – mondta, külön kiemelve, hogy a munkáltató az otthon dolgoztatott munkaerő rezsijébe is beszáll a minimálbér 10 százaléka erejéig, ami 16 ezer forint körüli összeg, ezenkívül eszközöket is biztosíthat a munkáltató 50 ezer forint értékben.

Mint megírtuk, a folytatódó járvány miatt Németországban és Franciaországban is több hónappal meghosszabbítják a bérkiegészítési programot.

Címkék: bértámogatás, Kurzarbeit, Munkástanácsok, Palkovics Imre


HIRDETÉS
Mini Svájc lett Kóspallag?

Mini Svájc lett Kóspallag?

„Úgy éreztem egy ideig, hogy források és a mozgástér hiánya miatt nem fogom tudni kiélni a kreativitásomat. Aztán átállítottam magam: ráálltam a társadalmi munka, a közösség erejére.”

Amerikai megbocsátás Szudánnak

Amerikai megbocsátás Szudánnak

Kész levenni Szudánt a terrorizmust támogató államok listájáról - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök hétfőn a Twitteren Abdalla Hamdok szudáni kormányfővel folytatott üzenetváltása során.     "Csodálatos hír! Az új szudáni kormány, amely igazi előrehaladást ért...

Orbán gyurcsányi vagyonátmentése

Orbán gyurcsányi vagyonátmentése

Legyünk nagyvonalúak, és tudjuk be valamiféle sajátos konszolidációnak, hogy a szuperszuverén kormány egyik államtitkára ilyen libernyák elveket hangoztat, hogy „az állam rossz gazda”.

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

HIRDETÉS

Legfrissebb cikkeink

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Pin It on Pinterest