HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kevesebb az eladó lakás – Felemás folyamatok az ingatlanpiacon

Szerző: | 2020. szeptember 15., 09:57 | Gazdaság

Fotó: Unsplash/rawpixel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ellentétes folyamatok mozgatják a lakáspiacot, derül ki az ingatlan.com és a money.hu legfrissebb elemzéséből. A kereslet a koronavírus-járvány következtében először a tavaszi hónapokban jelentősen, 60-70 százalékkal visszaesett, majd a járvány enyhülésével jórészt bepótolta az elmaradást: voltak olyan hetek, amikor 20-30 százalékkal emelkedett a kereslet. A kínálat ugyanolyan gyorsan reagált a járványra, mint a kereslet, a gyors visszaesést követően azonban nem lendült fel jelentősen, jelenlegi is 10-20 százalékkal alatta marad az egy évvel korábbi értéknek. 

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint mindez azt mutatja, nem tért még vissza a szokásos mederbe a lakáspiac, amikor a kereslet és a kínálat együtt mozog. Várakozása szerint a járvány második hullámának erősödésével csökkenhet az adásvételek száma, ez pedig az árakat is mérsékelheti.

A hitelezési folyamatok is azt mutatják, hogy óvatosabbak lettek az emberek, a korábban népszerű piaci hitelek helyett inkább az államilag támogatott konstrukciókat keresik. Világosan látható ez a folyamat a számokban is, hiszen idén január és július között kilenc százalékkal csökkent a piaci alapú hitelek összege. A 433 milliárd forintos összeg azt jelenti, hogy a két évvel ezelőtti szintre esett vissza az érdeklődés az ilyenfajta hitelek iránt.

A visszaesést több tényező is magyarázza. Egyrészt a hitelképes háztartások egy része a járványhoz köthető bizonytalanság miatt államilag támogatott konstrukcióra váltott, vagy elhalasztotta a lakásvásárlást és a hitelfelvételt, a bankok pedig szigorítottak a feltételeiken. Vannak bankok, amelyek a legveszélyeztetettebb ágazatokban (például turizmus, vendéglátás, építőipar) dolgozókat a korábbinál szigorúbban vizsgálják, és olyan adóstárs bevonását írják elő, akinek nem ilyen szektorból származik a jövedelme. Akad olyan bank is, amely a hitelt kérő egyéni vállalkozóktól bekéri a mostani és a jövőre vonatkozó megrendeléseit, szerződéseket a hitelvizsgálat során.

Címkék: kereslet, kínálat, lakás, Lakáspiac


HIRDETÉS
Kabaré

Kabaré

Azt hittem, Hacseket és Sajót minden magyar ember ismeri. Kettejük színpadi figurája nemzeti kincs. Hungarikum, Jó szívvel ajánlom, legyen mulatságos kettősük kötelező iskolai tananyag.

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

HIRDETÉS

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Pin It on Pinterest