Áresés indulhat a budapesti lakáspiacon

Áresés indulhat a budapesti lakáspiacon

Fotó: Unsplash/Norbert Levajcsics

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elképzelhető, hogy a budapesti lakásbérleti díjak 10-15 százalékos esését követően a lakásárak is csökkenésnek indulnak a fővárosban – olvasható az ingatlan.com legfrissebb elemzésében.

A mintegy százezer lakáshirdetés alapján készült elemzés szerint a koronavírus-járvány miatti lezárások következtében a bérlakások iránti csökkenő kereslet, illetve a külföldi vendégek elmaradása miatt üresen álló Airbnb-lakások komoly gondot jelentenek azoknak, akik az elmúlt két-három évben befektetési céllal vásároltak lakást Budapesten. Bérlő híján ugyanis a fenntartási költségeket továbbra is ki kell fizetni, miközben bevétel alig-alig van. 

Különösen azok számára jelent mindez gondot, akik hitelből vásárolták a kiadásra szánt lakást. A hitelmoratórium ugyan rövid távú segítséget jelentett számukra, a jövő év elejétől azonban ismét fizetni kell a havit törlesztőrészleteket. Ezért Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője úgy véli, a csökkenő vagy megszűnő bevételek miatt az érintett lakástulajdonosok piacra dobhatják lakásaikat.

Az elemzés rámutat, az elmúlt években a fővárosban vásárlóknak csaknem harmada befektetési céllal vett ingatlant, azaz 4-5 ezer lakás – vagyis a budapesti adásvételek éves forgalmának 10-12 százalékában – merülhet fel a lakáseladás. Balogh László szerint azok is lépéskényszerbe kerülhetnek, akik az elmúlt 3-4 évben lakástakarék-pénztári konstrukciót is indítottak a hitelből történő befektetési célú lakásvásárlás mellett. Ők az államilag támogatott megtakarítási idő lejárta után a felhalmozott összegből tervezték csökkenteni a lakáshitelből fennmaradó tartozásukat, így csökkentve a kiadásokat.

Az ingatlan.com adatai szerint szeptember végén az eladásra kínált budapesti használt lakások esetében a medián négyzetméterár 715 ezer forint volt, vagyis a meghirdetett lakások felét ennél alacsonyabb, másik felét pedig magasabb áron kínálták. Ez alig egy százalékos emelkedést jelent, vagyis éves összevetésben stagnálásnak felel meg. A bérbeadási, illetve Airbnb piacon frekventáltnak számító VII. kerületben kialakult 813 ezer forintos átlagos négyzetméterár viszont már 4 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól, azaz határozott áresésről van szó. A szakember szerint, ha sokan döntenek az eladás mellett, az olyan hullámot generálhat a belvárosi kerületekben, ami akár a külső kerületekbe kigyűrűzve is alacsonyabb árakat eredményezhet.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.