Újabb lendületet adhat az újlakás-piacnak az öt százalékos áfa

Újabb lendületet adhat az újlakás-piacnak az öt százalékos áfa

Ferencvárosi lakások (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Visszatérhet az elmúlt négy évben tapasztalt lakásépítési lendület az ismét életre hívott kedvezményes, 5 százalékos lakásáfának köszönhetően – olvasható az ingatlan.com friss elemzésében.

Az ingatlanokkal foglalkozó portál azt követően vizsgálat meg az intézkedés újlakás-piacra gyakorolt hatásait több mint 5700 új ingatlan hirdetése alapján, hogy Orbán Viktor miniszterelnök tegnap este bejelentette, 2022 végéig a 27 százalékos áfa helyett csak öt százalék forgalmi adó terheli az újonnan átadott lakásokat.

2016 elejétől 2019 végéig már korábban is érvényben volt a kedvezményes áfakulcs, aminek hatására a megépült lakások száma megtriplázódott. A 2015-ben átadott 7612 új lakással szemben tavaly már több mint 21 ezer lakás épült. Ez a lendület azonban 2020 második felére megtört, és idén augusztusban már feleannyi lakóterület építésére adtak ki engedélyt a hatóságok, mint egy évvel korábban. 

– A nagyvárosokban elinduló rozsdaövezeti program keretében már eddig is öt százalékos áfakulccsal számolhattak a beruházók, de ez leginkább csak a budapesti építkezéseket segítette – elemezte a helyzetet Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. – A legújabb bejelentés az országban épülő valamennyi lakásra vonatkozik, így a családi házak és az eladási céllal társasházi lakások építése is új lendületet kaphat.

Az ingatlan.com szakértője szerint azok a vásárlók, akik az elmúlt időszakban már 27 százalékos áfakulccsal szerződtek új lakásra, már most több millió forintos árcsökkenésnek örülhetnek. 

– A 2020-ban történt áfaemelkedésből adódó kockázatok miatt a legtöbb beruházó az ingatlan nettó vételárát és a mindenkor aktuális áfa összegét kérte az előszerződésekben a vevőktől. Az áfacsökkentés miatt viszont így a vevők jóval kevesebbet fizethetnek ezekért az ingatlanokért – foglalta össze a lényeget Balogh László.

Az ingatlan.com példája szerint egy nettó 40 millió forintos ingatlan bruttó vételára 27 százalékos áfával eredetileg 50,8 millió forint lett volna. Ha viszont 2022 végéig befejeződik az építkezés, akkor a vevőknek csak 42 milliót kell fizetni érte, ami majdnem 9 millió forintos árcsökkenést jelent. A szakértő hozzátette, hogy a most futó építkezések egy részében már 2018 novemberében rendelkezésre állt a jogerős építési engedély, így azokat 2023-ig már eredetileg is öt százalékos áfakulccsal lehetett értékesíteni.

Az ingatlan.com adatai szerint a budapesti újlakáspiacon nem várható jelentős áresés, mert a fejlesztők döntő többsége még öt százalékos áfával kínálta az ingatlanokat. A nagyvárosi új ingatlanok drágulásának azonban véget vethet a mostani bejelentés, vagyis az általánosan alkalmazható kedvezményes lakásáfa.

Az új lakás árakban továbbra is a főváros a listavezető 872 ezer forintos négyzetméterárakkal, majd Kecskemét és Debrecen következik 680 ezer, illetve 612 ezer forintos átlagos négyzetméter árral. Balogh László szerint amennyiben az új lakások árát sikerülne a lakosság által megfizethető ársávba terelni, akkor az a használt lakások piacán is új egyensúlyt hozhat, akár árcsökkenés formájában is. Az ingatlan.com szakértője szerint megfizethetőbb áraknak azért lehet jelentősége, mert ezek ismét piacra hívnák azokat a vevőket, akik az elmúlt évek lakásdrágulása miatt kiszorultak onnan.

Ugyanakkor olyan hírek is napvilágot látnak, hogy az építkezést tervezők egy része leállítaná a folyamatban lévő szerződéskötéseket, hogy majd az új, kedvezményes áfakulcs mellett kössék meg azokat. Kérdés ugyanis, hogy mikortól és milyen készültségi fokozatnál lehet majd alkalmazni az öt százalékos áfakulcsot – írja az Index.hu. Szakmai részről elsősorban arra kíváncsiak a vállalkozások, hogy vajon a kedvezményes adókulcs minden, 300 négyzetméter alatti lakásra vonatkozik-e majd, vagy tervez-e a döntéshozó valamilyen megkötést, például hogy csak az első lakást vásárlókra vonatkozik-e majd.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.