Szakértők: Az év végéig a forint további gyengülése várható

Szakértők: Az év végéig a forint további gyengülése várható

Fotó: Unsplash/Christian Dubovan

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A forint mostani gyengélkedése, amikor 368 forint felett jegyzik az eurót, nem egyedülálló, hiszen ahogy a feltörekvő devizák általában, úgy a régiós fizetőeszközök mindegyike veszít értékéből válság idején. A lengyel zloty például tíz éve nem volt ennyire gyenge, mint most. Ennek elsődleges oka, hogy Európa egész gazdasága gyengül. Ha pedig a fejlett Európának rossz, akkor az unió gyártózónájaként funkcionáló volt szocialista blokknak még rosszabb – nyilatkozta a forint gyengüléséről a Magyar Hangnak Zsiday Viktor közgazdász.

Az elemző szerint a folyamatnak még nincs vége, hiszen még javában tombol a járvány – különösen ebben a régióban –, és jó eséllyel ez várható az elkövetkező egy-két hónapban is. Ez egyben azt is jelenti, hogy ebben az évben nem nagyon várható a forint erősödése. 

Kérdésünkre a közgazdász elmondta, a jelenlegi folyamatokat látva van esély arra, hogy a forint euróval szembeni gyengülése megdönti a korábbi negatív csúcsot. Ha pedig így történik, az már politikailag is fájdalmas, vagyis ha ez bekövetkezik, akkor a Magyar Nemzeti Banknak közbe kell lépni, azaz kamatot kell emelni. Hozzátette, ennek eredményeként – ha nem is azonnal, de – erősödni fog a forint. Az elmúlt időszak tapasztalatai azt mutatják, a jegybank szakemberei nem nagyon szeretik a túlságosan magas kamatot, mert az szerintük nem tesz jót a növekedésnek. Ezért a forint erősödését látva várhatóan ismét kamatcsökkentésről dönthet majd a jegybank. 

Vagyis arra lehet számítani, hogy az árfolyam akár a 375-380 forintos euróárfolyamig is elmehet az elkövetkező időszakban, jövőre azonban visszaerősödik a magyar fizetőeszköz a 350-360 forintos árfolyamtartományba – foglalta össze a lényeget a közgazdász. 

Virovácz Péter, az ING Bank elemzője szerint a globális kockázati tényezők halmozódásának hatására gyengülnek a feltörekvő országok devizái, közöttük a forint. Jól mutatja, hogy nem országspecifikus gyengülésről van szó, hanem általános folyamatról, hogy a lengyel zlotyhoz képest például nem gyengült a forint. Az amerikai elnökválasztás körüli bonyodalmak is gondot jelentenek. Például hogy Donald Trump regnáló amerikai elnök immár nem először jelentette ki, amennyiben nem ő nyeri a voksolást, nem fogadja el az eredményt. Így előfordulhat, hogy újraszámolásra kerül sor, és a végleges eredmény kihirdetése akár a jövő év elejéig is elhúzódhat. Amennyiben erre sor kerül, úgy továbbra is gyenge lábon állnak majd a feltörekvő országok fizetőeszközei, így akár 370 forint fölé is kerülhet a forint árfolyama. 

– További bizonytalansági tényező, hogy az Európai Parlament és az Európai Tanács még mindig vitatkozik a NextGenerationEU helyreállítási alapról, illetve a hétéves költségvetésről. De még ha sikerül is megegyezniük, akkor is hátra van a tagállami ratifikáció, ami újabb időt vesz igénybe. Amíg ezek a bizonytalansági tényezők nem tisztázódnak, addig nem javul a hangulat, és bajban lesznek a feltörekvő fizetőeszközök – mondta Virovácz Péter.

Az elemző véleménye szerint ez a borús hangulat lesz jellemző a jövő év első negyedében is, kivéve, ha sor kerül a koronavírus elleni vakcina forgalmazására. Így 2021 közepéig a forint/euró árfolyam sáv alsó széle 360-365-ös érték körül alakul majd, a felső pedig 370-375 körül, és csak a jövő második felében térhet vissza az árfolyam 360 forint alá.