Szijjártó Péter: 75 milliárdos beruházás érkezik Magyarországra

Szijjártó Péter: 75 milliárdos beruházás érkezik Magyarországra

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a dél-koreai Doosan elektromos autóipari beszállító vállalat beruházásbejelentésén Budapesten, a minisztériumban 2020. október 30-án. A Tatabánya melletti gyár építését a kormány vissza nem térítendő támogatással segíti. Ennek összegéről a kormány, a vállalat és az Európai Bizottság között még zajlanak a tárgyalások. A vállalat első százmillió euróból megvalósuló tatabányai gyárát 15 millió euróval támogatták. MTI/Mónus Márton

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tatabánya mellett fog felépülni a dél-koreai Doosan második európai gyára, a beruházás értéke 206 millió euró, vagyis 75 milliárd forint – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán is közvetített sajtótájékoztatóján. 

A beruházással mintegy 200 új munkahely jön majd létre, a kormány a beruházást vissza nem térítendő támogatással segíti, ennek mértékét illetően azonban egyelőre zajlanak az egyeztetések a kormány, a vállalat és az Európai Bizottság között – tette hozzá.

A miniszter megjegyezte, a Doosan első, 100 millió eurós hazai beruházásához 15 millió eurós támogatást adott a kormány. Ha a mostani projekttel kapcsolatban meglesz a megállapodás a támogatásról, be fogják jelenteni.

A dél-koreai cég elektromos akkumulátorokhoz gyárt rézfóliákat, a már működő magyar gyár kapacitása 10 ezer tonna évente, a második gyár építésével ez 25 ezer tonnára emelkedik majd. Mint hangsúlyozta: „tehát az egyik legnagyobb rézfólia gyártási kapacitás kontinentális értelemben, itt Magyarországon jön létre”.

Hozzátette:a tavalyi volt az első olyan év, hogy keleti ország hozta a legtöbb beruházást Magyarországra, dél-koreai cégekhez kapcsolódott ugyanis a beruházások több mint 50 százaléka, és az új munkahelyek mintegy 30 százaléka köszönhető nekik.