Jogerősen is pert nyert a Gazdasági Versenyhivatal a Kúrián az Auchannal szemben

Jogerősen is pert nyert a Gazdasági Versenyhivatal a Kúrián az Auchannal szemben

Auchan Korzó Budaörsön (Fotó: Globetrotter19/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Kúria mindenben jóváhagyta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) több mint egymilliárd forintos, rekordösszegű bírságot kiszabó határozatát, így jogerőssé vált, hogy az Auchan visszaélt jelentős piaci erejével – tájékoztatta a versenyhivatal pénteki közleményében az MTI-t. A GHV felidézte, hogy a francia tulajdonú áruházlánc egyoldalúan díjat számított fel beszállítóinak azért, hogy termékeik bekerülhessenek árukészletébe.

A közlemény szerint az ügy még 2015-re nyúlik vissza, amikor a versenyhivatal megállapította, hogy az Auchan Magyarország Kft. megsértette a kereskedelmi törvényt, mivel a nem élelmiszer jellegű termékek beszállítóinak mintegy háromnegyedétől forgalomtól független, utólagos árkedvezmény-támogatási díjat kért azért, hogy termékeik bekerülhessenek az Auchan árukészletébe. A jogi szabályozás tiltja a hasonló díjak kiszabását, emellett a kereskedők nem szabhatnak ki díjat a beszállító által nem igényelt szolgáltatásért sem. Több bírósági jogorvoslati fórumot követően az ügy a Kúria elé került, amely fenntartotta a GVH határozatát. „Az ügy ezzel végleg lezárult, a versenyhatóság döntése jogerőssé vált” – hangsúlyozta a versenyhivatal.

A GVH 1 milliárd 61 millió forint bírságot szabott ki az áruházláncra, ez idáig Magyarországon a legmagasabb összeg, amelyet a versenyhatóság a kereskedelmi törvény alkalmazásának körében kirótt - jelezte a hivatal, hozzátéve, hogy az általuk kiszabott bírságok Magyarország központi költségvetésébe kerülnek.

– Ahogy korábban a Spar azonos típusú jogsértése esetében, a Kúria az Auchan ügyében is megerősítette, hogy a magyar jogszabályokkal ellentétes, ha a jelentős piaci erővel rendelkező áruházlánc olyan szolgáltatásért követel egyoldalúan többletdíjat a beszállítótól, ami mögött nincs valós ellenszolgáltatás – hívta fel a figyelmet a versenyhatóság. „A GVH a bírósági megerősítés fényében tovább folytatja a magyarországi kiskereskedelmi piacon a hazai beszállítókkal szembeni visszaélések feltárását és visszaszorítását, és fellép védelmükben a nagy áruházláncokkal szemben” – áll a közleményben.

Címkék: Kúria, GVH, bírság, Auchan

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.