KSH: augusztus-októberben 38 ezerrel dolgoztak kevesebben, mint egy évvel ezelőtt

KSH: augusztus-októberben 38 ezerrel dolgoztak kevesebben, mint egy évvel ezelőtt

Sorban állók a budaörsi munkaügyi központnál (Fotó: Grimm Balázs / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az augusztus-októberi háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 482 ezer volt, 38 ezerrel, 0,8 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban – közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az MTI által is idézett tájékoztató szerint a 15-64 évesek közül 4 millió 402 ezren minősültek foglalkoztatottnak, a korcsoportot jellemző foglalkoztatási ráta 70,2 százalékos volt.

Mint írják, az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma lényegében nem változott. A csökkenést a magyarországi háztartások külföldön dolgozó tagjainak 25 ezres és a közfoglalkoztatottak számának 17 ezres visszaesése okozta. Októberben a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 451 ezer volt, az előző hónaphoz képest 31 ezerrel, a tavaly októberihez képest pedig 72 ezerrel kevesebb. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 69,6 százalék volt, ami a szeptemberi értékhez képest 0,6 százalékponttal, a tavaly októberihez képest pedig 0,9 százalékponttal csökkent.

Ezzel összefüggsében a KSH azt is közölte: az augusztus-októberi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 202 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,3 százalék volt. Mint írják, októberben az előző hónaphoz viszonyítva 23 ezerrel, 199 ezerre csökkent a munkanélküliek száma, a 4,3 százalékos munkanélküliségi ráta pedig 0,4 százalékponttal volt alacsonyabb az egy hónappal korábbinál. „Mivel a foglalkoztatás szintje is csökkent, a két csoport együttesen 53 ezer fővel növelte az inaktívak számát. Azoknak a száma növekedett elsősorban, akik – a járvány terjedése és az ismételten bevezetett korlátozások miatt – nem kerestek munkát” – közölte a KSH.

A tájékoztatásból kiderül, a 15-24 éves munkanélküliek száma 5 ezerrel 38 ezerre, munkanélküliségi rátájuk 0,8 százalékponttal 12,2 százalékra csökkent egy év alatt. A munkanélküliek közel egyötöde ebből a korcsoportból került ki. A 25-54 éves legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 0,9 százalékponttal, 3,9 százalékra emelkedett a 33 ezres létszámnövekedés miatt, az 55-74 éveseké 1,2 százalékponttal, 3,0 százalékra nőtt, mivel számuk 10 ezerrel emelkedett.