Direkt36: Orbán Győző cége jóval drágább a versenytársainál

Direkt36: Orbán Győző cége jóval drágább a versenytársainál

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és édesapja, Orbán Győző a VIP-páholyban a labdarúgó Ligakupa döntőjeként vívott Ferencváros - Videoton FC találkozón a székesfehérvári Sóstói Stadionban 2013. április 24-én (Fotó: MTI/Beliczay László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor édesapjának bányacége, a Dolomit Kft. lényegesen drágábban – esetenként 60-70-százalékkal magasabb áron – árulja a termékeit, mint a főbb versenytársai – derítette ki a Direkt36 a piacon végzett kutatások alapján.

Építőipari források korábban a Direkt36-nak azt mondták, hogy a beruházásokat levezénylő fővállalkozók általában nagyon érzékenyek az árra, és az olcsóbb beszállítókat keresik. A portál több forrása kiemelte, hogy Orbán apjának cége jó minőségű építőanyagokat árul, és a termékeinek magas ára ellenére is keresett partner.

A Direkt36 a Dolomit Kft. hivatalos árlistája alapján végezte a számításait, melyet a cég portálján kiragasztva lehet megtalálni. Ezeket az árakat hasonlították össze más, betonelemeket gyártó cégek interneten elérhető árlistájával, illetve volt olyan vállalkozás, amelytől e-mailben kértek árajánlatot.

A cégek különböző betonelemeket gyártanak, de a mindenhol megtalálható aknagyűrű esetében 19-72 százalékkal volt magasabb az ár Orbán Győző cégénél. Emellett több olyan terméket is találtak, amelyek jóval alacsonyabb áron valamely versenytárs kínálatában is megtalálhatók. Több építőipari forrásuk hozzátette azonban, hogy a cégek által publikált árlisták inkább tájékoztató jellegűek, az árak nincsenek kőbe vésve, nagyobb kedvezményeket is adhatnak egy-egy megrendeléshez.

„Nagyjából hasonló árszinten dolgozunk. De az ár akármennyire fontos, nem csak az számít, és ez projektenként változik” – mondta egy bányacég ügyvezetője. Szerinte ugyanis nagyobb állami projektek esetében nagyon fontos, hogy a megbízott bánya rendelkezzen a megfelelő termelőkapacitással. Ilyen esetben ajánlhat bármilyen alacsony árat egy bánya, ha nem tudja teljesíteni a napi igényt, a csúszás miatt tízmilliós költségek merülhetnek fel.

A Direkt36 forrása szerint 2010 előtt az volt a jellemző, hogy a legolcsóbb ajánlattól maximum 3-5 százalékkal tértek el a megrendelők. „Mostanra ez az eltérés már a 30-50 százalékot is elérheti. Persze ez csak a speciális, VIP beszállítók árai vonatkozik. Mint például a papára” – mondta idősebb Orbán Győzőre utalva.

A Direkt36 kereste idősebb Orbán Győzőt és a miniszterelnök hivatalát is, de nem kaptak választ.