Őszre visszakorrigáltak a lakásárak a második negyedéves esést követően

Őszre visszakorrigáltak a lakásárak a második negyedéves esést követően

Fotó: Unsplash/rawpixel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Stagnálás és árcsökkenés jellemzi lakáspiacot, igaz, a járvány miatt a múlt év második negyedévében látható szinthez képest némi emelkedés történt – olvasható az ingatlan.com legfrissebb elemzésében.

A KSH hivatalos, múlt év harmadik negyedévére vonatkozó előzetes adatai, valamint a januárban eladott lakások hirdetései alapján számított KSH használtlakás-árindexe a 2020 harmadik negyedében 0,7 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint ez lényegében stagnálást jelent, ugyanakkor a második negyedévhez képest 5 százalékkal emelkedtek az árak.

A KSH előzetes adatai alapján ebben az időszakban viszont a korábbinál több adásvétel történt az olcsóbb lakásárakkal rendelkező településeken. A szakértő hozzátette: – Intenzív átalakulásnak lehetünk szemtanúi a lakáspiacon, mivel a fővárosi árak a megfizethetőbb tartományba sorolódnak vissza. A többi településen jobban kitart a lakáspiaci lendület, de fontos figyelembe venni, hogy egyelőre még csak előzetes adatokról van.

Akik januárban váltak meg a lakóingatlanuktól, azok a fővárosban átlagosan 690 ezer forintot kértek a lakás négyzetméteréért, ami 2 százalékkal marad el az egy évvel korábbi több mint 700 ezer forintos összegtől.

A kisebb városokban jóval komolyabb mértékben, 19 százalékkal 306 ezer forintra csökkent a négyzetméterár. A községekben 4 százalékkal, 205 ezer forintra mérséklődtek az ára, bár a megyeszékhelyeken az átlagos négyzetméterárak 2 százalékkal 384 ezer forintra nőttek.

Az ingatlan.com szakértője rámutatott, 2021 elején több kedvezmény és támogatás is megjelent az otthonteremtési programban, ami lendületes évkezdést okozott a lakáspiacon, de a forgalom leginkább a kisebb településeken élénkülhet. A nagyvárosok agglomerációs övezetei az alacsonyabb áraiknak köszönhetően eddig is népszerűek voltak, de a koronavírus utóhatásai – a távmunka terjedése és a zöldebb környezet – miatt még felkapottabbak lehetnek.