Alkotmányellenes a hulladékgazdálkodási törvény

Alkotmányellenes a hulladékgazdálkodási törvény

Egy munkás a szelektív gyűjtőkből szállított vegyes műanyag hulladékot önti a tárolóba a Fe-Group Invest Zrt. X. kerületi, szelektív hulladékot feldolgozó telepén (Fotó: MTI/Kallos Bea)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Alkotmánybíróság egy hónapos vizsgálódást követően úgy döntött, alapjogokat sért a hulladéktörvény azon passzusa, amely szerint a koncessziós jogok birtokosa ingyen veszi át az értékes hulladékot annak tulajdonosától – vette észre a 444.hu

A december 15-én elfogadott törvényt Áder János köztársasági elnök küldte alkotmányossági vizsgálatra az Alkotmánybírósághoz. A törvény a hulladékgazdálkodás egészét államosítaná, majd a koncessziós jogokat egyetlen vállalatnak adná tovább. 

A taláros testület érvelése szerint a jogszabály tulajdont von el a gazdaságban keletkező hulladék tulajdonosától anélkül, hogy kártalanítaná. Vagyis igazat adott a köztársasági elnök érvelésének, amely szerint a rendelkezés „megsérti az Alaptörvény tulajdonhoz való jog védelmét biztosító rendelkezdését”.

A határozatban azt is kiemeli az Alkotmánybíróság, hogy „ezen hulladékok után az eredeti hulladékbirtokosnak fizetési kötelezettsége keletkezik, amely az értékesíthető hulladékok tekintetében duplán kárt okoz a termelőnek.”

Áder János azt is kifogásolta a törvényben, hogy az új jogszabály nem biztosít kellő garanciákat arra az esetre, ha egy koncessziós vállalkozás megszünteti tevékenységét, ez pedig szerinte veszélyeztetheti az állampolgárok alkotmányos jogát az egészséges környezethez. Ezt azonban nem tartotta törvénysértőnek a taláros testület.