Ezért tarthat öt napig, mire a postás házhoz viszi a levelet

Ezért tarthat öt napig, mire a postás házhoz viszi a levelet

A posta Kelebián (Fotó: Google Maps)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az év elején hatályba lépett módosítások értelmében enyhültek a postai kézbesítésre vonatkozó szabályok, azaz a kormány lassabb kézbesítési határidőket ír elő a Magyar Posta számára, és egyben több hibát enged a szervezet számára – írja a Népszava.hu

Így például az előző évek 90 százalékával szemben az elsőbbségi leveleknek csak a 85 százalékát kell kézbesíteni a feladást követő munkanapon. 97 százalékát változatlanul a feladást követő harmadik nap végéig kell kivinni a címzettnek. Mostanáig a sima levelek 85 százalékát 3 napon belül kellett kézbesíteni, a 97 százalékát pedig 5 napon belül, az új szerződésből azonban kivették az első kötelezettséget. De számos más változást is könnyíti a postások dolgát.

– A január elsejével kapcsolatos változtatásokról nem kérték ki véleményünket, de már korábban szó volt arról, hogy lazítani fognak a szigorú szabályokon. Az biztos, hogy az enyhítések miatt a szolgáltatás minősége fog hátrányt szenvedni – mondta a Magyar Hangnak Ádám István, a Postások Független Érdekvédelmi Szövetségének (POFÉSZ) elnöke a jogszabályváltoztatás kapcsán.

Ádám István szerint a változtatásokat magyarázhatja, hogy a postások igencsak alulfizetettek, ezért nagy a fluktuáció, így nem csoda, ha helyettesítést végző kolléga helyismeret hiányában lényegesen lassabban tud kézbesíteni, mint egy a területet ismerő postás. Különösen akkor jelent ez problémát, ha hiányosak az utcajelzések, illetve a tulajdonosok nem rakják ki a házszámot az ingatlanra, ami egyáltalán nem ritka. 

Az elnök a változtatás kapcsán arról is beszélt, várhatóan tovább folytatódik a már megindult folyamat, amelyben a kispostákat átveszik a takarékszövetkezetek. Ahol a posta épülete korszerű, ott a takarékszövetkezet költözik oda, az esetek jó részében azonban a leromlott posta épületet már nem érdemes felújítani, ezért a posta integrálódik a takarékszövetkezetbe. Problémaként említette Ádám István, hogy ezekben az esetekben nem tudni, milyen feltételekkel veszik át a postai dolgozókat, például hogy megmarad-e a kollektív szerződés.