Felhúzták uniós pénzből, majd pár évre rá a neten árulták a környezetvédelmi központot

Felhúzták uniós pénzből, majd pár évre rá a neten árulták a környezetvédelmi központot

A Bercsényi strand Balatonakarattyán (Fotó: Wikipedia, Derzsi Elekes Andor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sok helyi nem is tudott róla, hogy uniós pénzből épült egy környezetvédelmi központ Balatonakarattyán, míg végül a helyet az Ingatlan.com-on kezdték árulni – derült ki a 24.hu cikkéből. Pedig a nonprofit információs központot bárki látogathatta, de hiába, a lap egyik forrása szerint az épület mindig üresnek tűnt. Pedig a 2015-ben létrejött Balaton Kapuja Környezetvédelmi Központ még 48 millió forintos európai uniós támogatásban részesült. Most pedig 91 millió forintért árulták az Ingatlan.com-on. A hirdetés a napokban tűnt el.

A projekt megvalósítója a Régiók Fejlesztéséért Egyesület volt, ami 2009 óta több mint hatszázmillió forint uniós pénzt elnyert már zöldprojektekre. A balatonakarattyai központ esetében azt ígérték, bárki megnézheti „a pelletkazán működését, a napelemmel való hálózati visszatáplálás lehetőségét, a hőszivattyú előnyeit.” Terveztek továbbá szemléletformáló programokat felnőtteknek és gyerekeknek, valamint interaktív környezetvédelmi vetélkedőt a diákoknak.

Hiába viszont a szép tervek, sok helyi lakos eleve azt hitte az épületről, hogy az valamiféle családi nyaraló. Nem volt sehol egy tábla az elnevezésről, a nyitvatartásról, és nyilván az uniós támogatásról sem. Miközben a 2019-es beszámoló szerint tartottak itt környezetvédelmi előadásokat, nagycsaládosok számára pedig sport- és túraversenyt szerveztek. A lakók mégsem láttak semmiféle mozgást a ház körül, pedig 2014-ben még 16 millió forint uniós forrást is lehívtak a központ népszerűsítésére. A 24.hu kereste az ingatlant meghirdető Jaksa Orsolyát, továbbá férjét, az egyesületi tag Jaksa Tamást, de nem kívántak válaszolni a kérdésekre. Az illetékes minisztérium pedig úgy látta, az egyesület teljesítette a szerződésben vállalt kötelezettséget, a házzal pedig öt év elteltével azt csinál a tulajdonos, amit akar.